• WhatsApp krijgt boete van 225 miljoen euro van Ierse privacywaakhond

WhatsApp krijgt boete van 225 miljoen euro van Ierse privacywaakhond

Clock Geplaatst op woensdag 8 september 2021

De Ierse privacywaakhond heeft WhatsApp een boete opgelegd van 225 miljoen euro. Volgens de toezichthouder heeft de berichtendienst gebruikers onvoldoende geïnformeerd over wat er met hun data wordt gedaan, bijvoorbeeld binnen andere onderdelen van moederbedrijf Facebook.

In een 266 pagina’s tellend besluit zegt voorzitter Helen Dixon dat er sprake is van “zeer serieuze” vergrijpen. In totaal zijn er vier wetsartikelen overtreden. Volgens Dixon krijgen gebruikers niet alle informatie die ze nodig hebben om weloverwogen keuzes te maken over hun datarechten.

Ook is ze kritisch over de positie van mensen die geen WhatsApp gebruiken: die weten niet of hun nummer al in het systeem zit en of contactgegevens bij andere gebruikers verschijnen op het moment dat iemand besluit om zich alsnog aan te melden.

WhatsApp is het niet eens met het besluit en is van plan ertegen in beroep te gaan. Verder wordt benadrukt dat de overtreding gaat over de privacyverklaring uit 2018, die sindsdien is bijgewerkt.

Aanpassingen doen

Volgens Dixon raken de overtredingen de kern van het algemene principe van transparantie en het fundamentele recht van een individu om zijn of haar persoonlijke gegevens te delen in een vrijwillige situatie. Als onderdeel van het besluit is de berichtendienst opgedragen de privacyverklaring en communicatie hierover in lijn te brengen met de Europese privacyregels.

De Ierse privacywaakhond is namens de gehele EU verantwoordelijk voor het toezicht op WhatsApp, omdat het bedrijf in dat land het kantoor heeft gevestigd. In eerste instantie wilde Dixon het bedrijf een boete van 30 tot 50 miljoen euro opleggen. WhatsApp had in 2019 al 77,5 miljoen opzij gezet. Acht andere privacywaakhonden in de EU waren het niet eens met het bedrag. Vorige maand beval de Europese raad voor databescherming, die toezicht houdt op de naleving van de Europese privacyregels, Dixon om het bedrag te verhogen.

Het is weliswaar meer dan WhatsApp had verwacht, maar desalniettemin een schijntje voor moederbedrijf Facebook. De winst van het concern bedroeg in 2020 bijna 30 miljard dollar.

Bron: https://nos.nl/artikel/2396178-whatsapp-krijgt-boete-van-225-miljoen-euro-van-ierse-privacywaakhond

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon