• MITRE publiceert nieuwe Top 25 van gevaarlijkste kwetsbaarheden

MITRE publiceert nieuwe Top 25 van gevaarlijkste kwetsbaarheden

Clock Geplaatst op vrijdag 21 augustus 2020

Cross-site scripting is de gevaarlijkste kwetsbaarheid in software, zo stelt de MITRE Corporation in een nieuwe Top 25 van “Most Dangerous Software Weaknesses“. MITRE is de organisatie achter het Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) systeem om kwetsbaarheden te identificeren.

De organisatie stelt jaarlijks een Top 25 vast van gevaarlijke kwetsbaarheden die veel in software voorkomen, eenvoudig zijn te vinden en misbruiken, en aanvallers de mogelijkheid geven om systemen volledig over te nemen, data te stelen of een denial of service uit te voeren. Volgens MITRE biedt de Top 25 projectmanagers, beveiligingsonderzoeker en onderwijzers inzicht in de gevaarlijkste en meest actuele kwetsbaarheden van dit moment.

De Top 25 is gebaseerd op zo’n 27.000 kwetsbaarheden die in 2018 en 2019 werden gevonden. Vervolgens werd er een scoreformule gebruikt om de ranking van elke kwetsbaarheid te bepalen. Deze formule kijkt hoe vaak de betreffende kwetsbaarheid voorkomt en de beoogde impact wanneer die wordt misbruikt.

Ten opzichte van de Top 25 van vorig jaar zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd. In plaats van meer aandacht voor abstracte klassen van kwetsbaarheden is er meer ingezoomd op specifieke kwetsbaarheden. “Deze verandering zal gebruikers die de huidige bedreigingen voor systemen willen begrijpen erg veel helpen”, aldus MITRE.

Zo stond vorig jaar “Improper Restriction of Operations within the Bounds of a Memory Buffer” nog op de eerste plek. Deze klasse van kwetsbaarheden is in de nieuwe Top 25 op plek vijf terug te vinden, terwijl cross-site scripting op de eerste plek staat. Ook specifieke geheugenkwetsbaarheden zoals Out-of-bounds Write en Out-of-bounds Read hebben een hogere klassering gekregen.

Bron:https://www.security.nl/posting/668522/MITRE+publiceert+nieuwe+Top+25+van+gevaarlijkste+kwetsbaarheden

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon