• AIVD Jaarverslag 2019 – Digitale Dreigingen

AIVD Jaarverslag 2019 – Digitale Dreigingen

Clock Geplaatst op donderdag 30 april 2020

In het Jaarverslag van de AIVD voor 2019 gaat ook veel aandacht uit naar digitale dreigingen. Zo is een prominent onderwerp digitale spionage, het wegsluizen van informatie door het binnendringen in geautomatiseerde systemen, om bijvoorbeeld politieke informatie over regeringsstandpunten en besluitvorming of economische informatie te verkrijgen. De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren bieden statelijke actoren  nieuwe mogelijkheden voor grootschalige spionage door cyberaanvallen en voor ongewenste buitenlandse (politieke) inmenging via sociale media. Ook gaat aandacht uit naar mogelijke digitale verstoring en sabotage van de vitale infrastructuur, wat door de AIVD wordt gezien als een van de grootste cyberdreigingen voor Nederland en zijn bondgenoten. Daarnaast wordt gewaarschuwd dat misbruik van de Nederlandse ICT-infrastructuur door andere staten, waaronder China en Iran, het internationale imago van Nederland kan schaden, slecht zijn voor bondgenootschappelijke belangen en slecht zijn voor de integriteit van de Nederlandse ICT-infrastructuur. Ten slotte geeft de AIVD aan dat er vorig jaar een significante toename van aandacht voor informatiebeveiliging was, ook binnen de AIVD zelf.

Voor meer informatie, zie https://www.aivd.nl/onderwerpen/jaarverslagen/jaarverslag-2019

 

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon