• Microsoft rolt noodpatch uit voor ernstig SMB-lek in Windows 10

Microsoft rolt noodpatch uit voor ernstig SMB-lek in Windows 10

Clock Geplaatst op vrijdag 13 maart 2020

Microsoft heeft buiten de vaste patchcyclus om een noodpatch voor Windows uitgebracht die een ernstig beveiligingslek in SMBv3 verhelpt waardoor aanvallers zowel servers als clients kunnen overnemen. Het lek werd dinsdag onbedoeld geopenbaard. Op dat moment was er nog geen patch beschikbaar.

Wel kwam Microsoft met een tijdelijke oplossing. Server Message Block (SMB) is een protocol voor het op afstand toegankelijk maken van bestanden, printers en seriële poorten. Door het versturen van een speciaal geprepareerd pakket naar een kwetsbare SMBv3-server kan een aanvaller willekeurige code op de server uitvoeren. De aanvaller hoeft hierbij niet over een wachtwoord te beschikken om op de server zelf in te kunnen inloggen.

Daarnaast is het mogelijk om kwetsbare SMB-clients over te nemen die verbinding met een kwaadaardige SMBv3-server maken. Een aanvaller zou bijvoorbeeld eerst de server kunnen aanvallen en vervolgens alle clients die verbinding maken infecteren. Als tijdelijke oplossing raadde Microsoft aan om SMBv3-compressie uit te schakelen.

Vandaag meldt de softwaregigant dat gebruikers die de beveiligingsupdates van dinsdag 10 maart hebben geïnstalleerd update KB4551762 voor Windows 10 en Windows Server versies 1903 en 1909 moeten installeren om de SMBv3-kwetsbaarheid te verhelpen. Het probleem is niet aanwezig bij oudere versies van Windows die SMBv3.1.1 compressie niet ondersteunen. De update wordt via de automatische updatefunctie van Windows geïnstalleerd.

Securitybedrijf Kryptos Logic liet eerder vandaag weten dat het 48.000 kwetsbare systemen had gevonden die via internet toegankelijk zijn.

bron: https://www.security.nl/posting/647864/

Microsoft+rolt+noodpatch+uit+voor+ernstig+SMB-lek+in+Windows+10

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon