• Iraanse overheidshackers vallen Nederlandse onderwijsinstellingen aan

Iraanse overheidshackers vallen Nederlandse onderwijsinstellingen aan

Clock Geplaatst op vrijdag 14 februari 2020

Drie Nederlandse universiteiten en een hbo-instelling waren de afgelopen maanden doelwit van Iraanse overheidshackers, blijkt uit eigen onderzoek van consultancybedrijf PwC. Ook universiteiten in de rest van Europa, Australië en de Verenigde Staten kregen met aanvallen te maken.

De Iraanse aanvallers hadden een opvallend motief: ze wilden academische kennis zoals boeken en lesmateriaal stelen, stelt PwC, dat ook actief is op het gebied van cybersecurity. Hoe succesvol de recente hackpogingen waren, is niet bekend.

“Op deze manier wil de Iraanse overheid studenten in dat land voorzien van kennis”, zegt Gerwin Naber, hoofd digitaal onderzoek bij PwC. “Die is door sancties niet altijd even goed beschikbaar.”

Twee jaar geleden klaagde de Amerikaanse overheid al negen Iraniërs aan voor het hacken van universiteiten, waaronder ook Nederlandse. Maar dat heeft de aanvallers allerminst afgeschrikt, blijkt uit onderzoek van het bedrijf.

Effectief

“Aan de infrastructuur die ze gebruiken, zien we dat dezelfde groep aanvallers nog actief is”, zegt Naber. “Ze waren in ieder geval in november nog bezig.”

Dat de aanvallen twee jaar na de Amerikaanse aanklacht nog doorgaan, zegt iets over de effectiviteit, denkt Naber. “Blijkbaar levert het Iran voldoende op.”

De aanvallers werden door het Amerikaanse ministerie van Justitie eerder al gelinkt aan de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat elite-onderdeel van het Iraanse leger zou de aanvallers hebben aangestuurd.

Lesmateriaal

De aanvallers verkopen de buitgemaakte boeken, bundels en ander lesmateriaal op Iraanse sites. Dat gebeurt tegen lage prijzen: voor soms minder dan een euro tot een paar euro krijg je als Iraanse student materiaal dat in Nederland voor tientallen euro’s wordt verkocht.

“Een van de grote obstakels voor Iraanse studenten is toegang tot lesmateriaal”, is te lezen op een van de websites. “Deze site met zes miljoen boeken komt grotendeels tegemoet aan de behoeften van onderzoekers.” De boeken zijn afkomstig van honderden universiteiten wereldwijd.

 

bron: https://nos.nl/artikel/2322945-iraanse-overheidshackers-vallen-nederlandse-onderwijsinstellingen-aan.html

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon