• NS wil treinreizigers voor veiligheid via wifi-tracking gaan tellen

NS wil treinreizigers voor veiligheid via wifi-tracking gaan tellen

Clock Geplaatst op dinsdag 3 december 2019

De NS wil treinreizigers voor veiligheid en het vinden van zitplaatsen via wifi-tracking gaan tellen, zo heeft de vervoerder aan Trouw laten weten. Of het plan doorgang kan vinden is afhankelijk van de Autoriteit Persoonsgegevens. Bij wifi-tracking wordt het mac-adres geregistreerd van smartphones die wifi hebben ingeschakeld. NS wil de unieke adressen tellen, maar niet vastleggen.

De informatie moet de NS helpen om meer inzicht te krijgen in waar reizigers zich in de trein en op de perrons bevinden, hoe druk het precies is en waar er nog zitplaatsen zijn. Deze informatie kan weer met reizigers worden gedeeld. “Ook voor de veiligheid is het beter als massa’s mensen zich over de trein verspreiden”, zegt Udo Oelen, directeur privacy van de NS. Aan BNR laat hij weten dat het ook om de situatie op perrons gaat. “Op het moment dat heel veel mensen op dezelfde plek op de perrons staan, ontstaat daardoor een onveilige situatie op het moment dat een trein binnenkomt.”

Het toepassen van wifi-tracking is in zeer weinig gevallen toegestaan en het opslaan van mac-adressen mag niet zonder toestemming van de gebruiker, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. “Die wifi-gegevens bewaren we helemaal niet. Het wordt puur als een teller gebruikt, dus ook al zouden we het commercieel willen gebruiken, dan kúnnen we dat niet eens”, zegt Oelen tegenover BNR. Wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens een oordeel over het plan velt is nog onbekend.

 

Bron: https://www.security.nl/posting/633516/

NS+wil+treinreizigers+voor+veiligheid+via+wifi-tracking+gaan+tellen

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon