• Lelystad gebruikt gezichtsscanners bij aanvraag paspoort

Lelystad gebruikt gezichtsscanners bij aanvraag paspoort

Clock Geplaatst op maandag 9 december 2019

De gemeente Lelystad gebruikt sinds kort gezichtsscanners om de identiteit te controleren van burgers die een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. Volgens de gemeente moet de maatregel identiteitsfraude tegengaan. De scan die via de gezichtsscanner wordt gemaakt wordt vergeleken met de foto op het huidige identiteitsdocument van de inwoner.

Op deze manier weet de gemeente naar eigen zeggen dat de persoon aan de balie en het getoonde identiteitsdocument bij elkaar horen. De gezichtsscan wordt ook gebruikt voor mensen die buiten Nederland wonen en zich in Lelystad willen inschrijven en vestigen. De scans van zowel het gezicht als het document worden opgeslagen in een zogeheten scandossier.

“Dit scandossier wordt niet bewaard en gedeeld met andere instanties, tenzij er een vermoeden is van fraude. In dat geval gebruikt de gemeente het scandossier als bewijsstuk bij de aangifte van identiteitsfraude”, zo laat de gemeente weten. Het scandossier zou daarnaast alleen met een decryptiesleutel zijn te ontsleutelen die in handen van de afdeling Burgerzaken is. Op deze manier wordt er aan de AVG voldaan en is de privacy van inwoners gewaarborgd, aldus de gemeente. Het aantal gezichtsscanners zal binnenkort worden uitgebreid.

 

Bron:https://www.security.nl/posting/634531/

Lelystad+gebruikt+gezichtsscanners+bij+aanvraag+paspoort

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon