• Politie meldt toename van aantal aangiftes van online oplichting

Politie meldt toename van aantal aangiftes van online oplichting

Clock Geplaatst op maandag 11 november 2019

De politie heeft dit jaar al 47.000 aangiftes van online oplichting ontvangen, zeven procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo heeft Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, bekendgemaakt in het programma Radar op NPO Radio 1.

De aangiftes zijn afkomstig van mensen die zijn opgelicht door malafide webwinkels, op online marktplaatsen en via social media. Tevens liet de politie dit jaar al tweehonderd malafide webwinkels uit de lucht halen. Hierbij worden hosters en registrars door de politie benaderd, waarna deze partijen er zelf voor kiezen om het betreffende domein of site offline te halen.

Volgens Van der Linden zijn malafide winkels bijvoorbeeld te herkennen aan de betaalopties die ze bieden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om via iDeal te betalen, maar moet het geld naar een opgegeven rekeningnummer worden overgemaakt of ontvangt de koper een e-mail met daarin een betaalverzoek. Bij online shoppen adviseert de politie dan ook om alleen “veilige betaalmiddelen” te gebruiken zoals iDeal of creditcard.

Voor de feestmaand waarschuwt Van der Linden internetgebruikers voor gespoofte websites. Het gaat dan om malafide websites die zich als legitieme sites voordoen. Vorig jaar werden er rond deze tijd allerlei malafide sites ontdekt die zich bijvoorbeeld voordeden als CoolBlue of de al lang failliete Kijkshop. Oplichters registreerden .com-domeinnamen met de namen van deze bedrijven erin.

In de uitzending ging Van der Linden ook nog in op het verschil tussen strafrechtelijke en gevoelsmatige oplichting. Het gaat in dit laatste geval dan bijvoorbeeld om zaken waarbij een webshop niet kan leveren, zonder dat er sprake is van opzet en valsheid, of wanneer een product niet aan de verwachtingen voldoet. De politie lanceerde in september al een online “keuzehulp” om aangiftes van gevoelsmatige oplichting te filteren.

Bron: https://www.security.nl/posting/630960/
Politie+meldt+toename+van+aantal+aangiftes+van+online+oplichting

Lees meer: https://www.security.nl/posting/625578/
Politie+zet+%27keuzehulp%27+in+tegen+onterechte+aangiftes+internetoplichting

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon