• OM eist 20 maanden cel voor WhatsApp-fraude en phishing

OM eist 20 maanden cel voor WhatsApp-fraude en phishing

Clock Geplaatst op donderdag 7 november 2019

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 22-jarige man uit Almere die wordt verdacht van WhatsApp-fraude, phishing en oplichting via een nep-betalingsapp een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig maanden geëist. Volgens het OM gebruikte de man WhatsApp om mensen te duperen.

Met foto’s die van het internet afkomstig waren deed hij zich voor als familielid of bekende van de slachtoffers. Vervolgens vroeg hij hen om een bepaalde factuur te betalen. De opgegeven rekening was van een katvanger die het overgemaakte geld grotendeels zou hebben afgedragen aan de de verdachte. Daarnaast zou de man deze scam ook via overgenomen WhatsApp-accounts hebben uitgevoerd.

De man benaderde verkopers op Marktplaats en vroeg vanuit hun naam bij WhatsApp een verificatiecode aan. Om een account te bevestigen verstuurt WhatsApp via sms een zescijferige verificatiecode. De verdachte deed tegenover slachtoffers voorkomen alsof hij deze verificatiecode verstuurde en vroeg hen het ter controle weer met hem te delen. Met de verificatiecode kon hij het WhatsApp-account overnemen en uit naam van het slachtoffer zijn familieleden en bekenden verzoeken om geld over te maken.

Phishing

De verdachte zou ook via Tikkie-fraude mensen op Marktplaats hebben gedupeerd. Tegenover verkopers deed hij zich voor als koper. Vervolgens vroeg hij de verkopers om ter controle van hun gegevens één cent over te maken via een nagemaakt Tikkie-betaalverzoek. Dit verzoek leidde naar een phishingsite. Met de ingevulde bankgegevens kon de man geld van de rekening van het slachtoffer overmaken naar een katvanger, zo stelt het OM.

Nep-betalingsapp

Tevens verdenkt het Openbaar Ministerie de man van oplichting via een nep-betalingsapp. Via de app deed hij bij verkopers van een tweedehands auto en een filmcamera voorkomen dat hij het gevraagde geld had overgemaakt. In werkelijkheid was er niet betaald en nam hij de spullen zonder te betalen mee.

Na een reeks van aangiften kwam politie de man op het spoor. Hij werd in mei van dit jaar aangehouden en zit sindsdien vast. Volgens het OM is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig maanden op zijn plaats, omdat de verdachte al eerder voor vergelijkbare feiten is veroordeeld. Zeker negen mensen zouden door de verdachte zijn opgelicht. Namens de slachtoffers is een schadevergoeding van ruim twintigduizend euro gevorderd. De rechtbank doet op 19 november uitspraak.

Bron: https://www.security.nl/posting/630414/
OM+eist+20+maanden+cel+voor+WhatsApp-fraude+en+phishing

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon