• Grapperhaus wil dat justitie toegang tot versleutelde chatberichten krijgt

Grapperhaus wil dat justitie toegang tot versleutelde chatberichten krijgt

Clock Geplaatst op maandag 4 november 2019

Justitie moet toegang tot versleutelde chatberichten van diensten zoals WhatsApp en Telegram kunnen krijgen, zo vindt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Daarmee keert de minister zich tegen end-to-endencryptie, waarbij de inhoud van een bericht alleen door de ontvanger en afzender zijn in te zien.

Grapperhaus wil met de grote internetbedrijven afspreken dat autoriteiten in het geval van “verdacht verkeer” toegang kunnen krijgen om te zien wat er zich precies afspeelt. “Laten we nou voor eens en altijd wetgeving maken waarin we een sleutelrecht hebben in die situaties waar we verdachte transacties kunnen aantonen”, aldus de minister tegenover Nieuwsuur.

Onlangs kwam er vanuit de Verenigde Staten kritiek op het plan van Facebook om end-to-endencryptie voor Facebook Messenger en Instagram Messenger uit te rollen. De Amerikaanse minister van Justitie vindt dat de sociale netwerksite dit niet moet doen. Grapperhaus liet begin oktober weten dat hij de zorgen van zijn Amerikaanse collega “heel terecht” vindt. “Privacy mag nooit het schild worden van criminelen, zoals mensen die kinderporno verspreiden”, merkte hij op.

De opmerking van Grapperhaus zorgde voor Kamervragen van D66. In 2016 kwam het kabinet namelijk met een standpunt over encryptie, dat het op dit moment geen ‘beperkende wettelijke maatregelen’ wil nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland. D66-Kamerlid vroeg Grapperhaus dan ook of hij met dit standpunt bekend is. Afgelopen donderdag liet de minister weten dat hij de Kamervragen niet binnen de gebruikelijke termijn kon beantwoorden.

Bron: https://www.security.nl/posting/629996/
Grapperhaus+wil+dat+justitie+toegang+tot+versleutelde+chatberichten+krijgt

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon