• Grapperhaus: mensen onvoldoende bewust van cybersecurity

Grapperhaus: mensen onvoldoende bewust van cybersecurity

Clock Geplaatst op dinsdag 1 oktober 2019

Ondanks continue waarschuwingen van overheid en experts zijn mensen nog altijd niet voldoende bewust van cybersecurity, zo stelde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens de opening van de One Conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in het World Forum in Den Haag.

De minister wees naar de Engelse uitdrukking “crying wolf”, waarbij uiteindelijk niemand meer naar de waarschuwingen luistert totdat het te laat is. Experts proberen de boodschap naar buiten te krijgen dat cybersecurity urgent en noodzakelijk is, maar dit komt niet voldoende over. Mensen horen de waarschuwingen wel, maar zien niet dat het misgaat en besluiten dan ook om het gegeven advies niet op te volgen. Grapperhaus noemde dit een dilemma. “Je wilt geen onnodige paniek verspreiden, maar je wilt wel dat mensen voorbereid zijn en hun cybersecurity op orde hebben.”

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen nog niet voldoende “cybersecure” zijn, of vinden dat ze dat zijn, maar vervolgens geen beveiligingsmaatregelen nemen. Cybersecurity is nog altijd geen gemeengoed en mensen denken dat het alleen bij anderen misgaat, ging de minister verder. Grapperhaus waarschuwde dat de samenleving steeds kwetsbaarder wordt voor cybersecurity-incidenten, alleen de urgentie om hiernaar te handelen ontbreekt. Nog steeds zijn er bedrijven en organisaties zonder adequate cybersecurity. Afsluitend liet de minister weten dat hij hoopt dat de situatie volgend jaar is verbeterd, waarbij hij een gezamenlijke rol ziet voor cybersecurity-experts, bedrijfsleven en overheid.

Bron: https://www.security.nl/posting/626016/
Grapperhaus%3A+mensen+onvoldoende+bewust+van+cybersecurity

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon