• CYSSEC Blog: “5G en de toekomst van cyber security”

CYSSEC Blog: “5G en de toekomst van cyber security”

Clock Geplaatst op maandag 7 oktober 2019

Dit najaar pakt CYSSEC groots uit met de ‘Alert Online Maand’! In deze maand organiseren wij allerlei activiteiten en wij sluiten deze maand af op 12 november met een sessie van Europol’s European Cyber Crime Center (EC3) en een pub quiz! Deze maand staat in het teken van cyber security awareness; met deze Alert Online Maand willen we meer bewustzijn creëren over de verschillende aspecten van cyber security. Naast sessies organiseren wij ook een cyber security quiz, organiseren wij een prijsvraag waar mooie prijzen mee gewonnen kunnen worden, en plaatsen wij wekelijks interessante blogs over cyber security gerelateerde onderwerpen.

De eerste blog bespreekt de komst van 5G. Het nieuws staat tegenwoordig vol met discussies omtrent 5G; de één pleit ervoor en de ander is er fel tegen. Maar wat zijn de gevolgen van 5G op cyber security? Je leest het hieronder!

5G en de toekomst van cyber security

Zoals 4G-netwerken hebben geleid tot de alomtegenwoordigheid van de smartphone (en andere apparaten), zal 5G leiden tot de opkomst van supersnelle apparaten die op ongelooflijk hoge snelheden en een lage latentie met elkaar kunnen communiceren. 5G-netwerken zullen de deuren openen voor nieuwe mogelijkheden voor consumenten, bedrijven, en de maatschappij als geheel – van zelfrijdende auto’s tot de mogelijkheid van medische operaties op afstand, vanaf elke plek op de wereld.

Consumer Electronics Show (CES) 2019

De kernboodschap van CES dit jaar in Las Vegas was: “alles wordt smart en compatibiliteit staat voorop”. Ook zal “5G helpen om de Vierde Industriële Revolutie verder te brengen”. Er zijn veel technologieën die deze revolutie aandrijven, van kunstmatige intelligentie tot robotica tot Internet of Things en virtual reality – die technologieën krijgen allemaal boost door de komst van 5G. Zo maakt kunstmatige intelligentie (ookwel: Artificial Intelligence, hierna ‘AI’) de creatie van zelfrijdende auto’s mogelijk, terwijl door Internet of Things (‘IoT’) het gebruik van smart applicaties en apparaten gaandeweg een steeds grotere en belangrijke rol zullen innemen in ons dagelijks leven, zowel thuis als op kantoor.

Cyber security-zorgen in een wereld van 5G

5G creëert gave en uitdagende mogelijkheden, die op hun beurt gepaard zullen gaan met nieuwe cyber security uitdagingen. Hackers en cybercriminelen zullen zoeken naar manieren om toegang te krijgen tot login-gegevens en deze te misbruiken. Doordat er miljarden apparaten met het internet verbonden zijn ontstaat er een enorm aanvalsbereik waarbij het een stuk makkelijker wordt om de zwakste schakel in de veiligheidsketen te ontdekken. De exponentiële toename in snelheid, dichtheid en efficiëntie die 5G biedt zal een dramatische toename in cyber security risico’s teweegbrengen, met name voor de industrieën die het als eerste zullen inzetten. Bovendien zal ook het vermogen van hackers om schade en vernietiging aan te richten exponentieel toenemen. In de hedendaagse 4G-samenleving kan een enorm botnet (gevormd door het hacken van gebruiksapparaten van huishoudens) worden gebruikt om grootschalige DDoS-aanvallen op te zetten; in een 5G-wereld zou datzelfde botnet bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om een heel netwerk van zelfrijdende auto’s in één stad uit te schakelen, met chaos op de wegen tot gevolg.

Het is dus duidelijk dat cyber security voor net zo veel kopzorgen zal zorgen in de 5G-samenleving als in de 4G-samenleving – en wellicht zelfs meer. De complexiteit van het beveiligen van bedrijfsnetwerken zal drastisch toenemen. Alleen al de enorme hoeveelheid data die 5G creëert zal het veel moeilijker maken om anomaliteiten in gebruiksgedrag te ontdekken. Zo wordt er geschat dat de data-productie van een zelfrijdende auto in één dag gelijk zal zijn aan de dagelijkse data-productie van 3000 mensen.

Het goede nieuws is dat 5G nog steeds erg nieuw is en dat er daarom tijd is om beveiliging een prioriteit te maken. Omdat 5G niet simpelweg een snellere versie is van 4G, maar een geheel nieuwe architectuur van netwerken met zich meebrengt, opent het de deuren naar volledig nieuwe security-modellen. Ook zorgt de transitie naar 5G voor veroudering van de huidige randvoorwaarden van bestaande netwerken. Met de groei van cloud diensten en applicaties is de erosie van deze randvoorwaarden al begonnen.

Machine learning en kunstmatige intelligentie in de wereld van 5G

Opkomende technologieën baseren zich op grote hoeveelheden data, zoals machine learning en AI. Door de komst van 5G kunnen deze technologieën worden ingezet om nieuwe cyber-beveiligingsoplossingen op basis van AI te creëren. Ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan de inzetbaarheid van AI om anomaliteiten te spotten in het gedrag van gebruikers en systemen. Zo ontstaat er een ‘geautomatiseerde vorm’ van detectie en afwending van dreigingen, wat helpt om de afhankelijkheid van 4G-netwerken op login-gegevens ter bescherming van gebruikers te verminderen.

Cyber security-oplossingen gebaseerd op AI zouden op veel verschillende manieren enorm kunnen profiteren van 5G. Zo kan 5G-connectiviteit ondersteuning bieden aan de wijze waarop informatie die fundamenteel is voor het nemen van een beveiligingsbeslissing wordt getransporteerd naar de geautomatiseerde processen en mensen die de informatie nodig hebben. 5G kan meer gegevens ontgrendelen om sneller op een beveiligingsplatform te komen dat is gebaseerd op AI, waardoor een beter begrip van de organisatie en een snellere (en nauwkeurige) voorspelling van een beveiligingsincident mogelijk wordt.

Conclusie

Cyber security moet worden gezien als een faciliterende technologie, in plaats van een ‘belasting’ op innovatie. Het is evident dat 5G de wijze waarop wij problemen met cyberbeveiliging aanpakken in de toekomst zal veranderen. Veel van de hedendaagse meest vooruitstrevende technieken – met name kunstmatige intelligentie – kunnen volledig worden benut met deze supersnelle 5G-netwerken. “5G zal alles veranderen, ook cyber security.”

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon