• Amerikaanse schooldistricten getroffen door ransomware

Amerikaanse schooldistricten getroffen door ransomware

Clock Geplaatst op donderdag 24 oktober 2019

Afgelopen week zijn twee Amerikaanse schooldistricten door ransomware getroffen, waardoor systemen ontoegankelijk werden en communicatie via e-mail en telefoon niet mogelijk was. Het San Bernardino City Unified School District raakte afgelopen weekend besmet met ransomware.

Het gaat om één van de grootste schooldistricten in Californië met zeventig scholen en meer dan 50.000 leerlingen. Alle systemen van het schooldistrict gingen offline. Daardoor is het niet mogelijk om via e-mail met de scholen en leraren te communiceren. Ook werkte het telefoonnummer dat de schoolbussen coördineert tijdelijk niet, maar dit is inmiddels verholpen. Het schooldistrict is nu bezig om het netwerk te herstellen, maar kan niet zeggen wanneer dit gereed is. Hoe de infectie zich kon voordoen en om welke ransomware het gaat is niet bekendgemaakt.

Ook het schooldistrict van Columbus County Schools werd slachtoffer van een aanval waardoor alle telefoonlijnen en internettoegang op alle zeventien scholen offline zijn. Een “potent virus” maakte het districtsnetwerk vorige week woensdag onbruikbaar, aldus het Department of Public Instruction van de Amerikaanse staat North Carolina. De telefoonsystemen van de scholen zijn offline. Gesprekken worden echter doorgezet naar mobiele telefoons van schoolmedewerkers, zodat ouders in noodgevallen toch iemand kunnen spreken.

Het schooldistrict is bezig met het herstel van het netwerk, maar kan nog niet zeggen wanneer dit gereed zal zijn. De eerste prioriteit is het herstel van het telefoonsysteem, daarna de internettoegang zodat leerlingen hun online lessen kunnen volgen. Het schooldistrict telt een kleine 6.000 leerlingen, zo meldt televisiezender WWAY.

De afgelopen maanden werden tal van Amerikaanse schooldistricten het slachtoffer van malware. Begin deze maand meldde securitybedrijf Emsisoft dat er dit jaar zeker 62 incidenten met Amerikaanse schooldistricten en andere onderwijsinstellingen waren, waar meer dan duizend scholen en universiteiten door werden gedupeerd.

Bron: https://www.security.nl/posting/628797/
Amerikaanse+schooldistricten+getroffen+door+ransomware

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon