• VS legt sancties op aan groep achter WannaCry en Sony-hack

VS legt sancties op aan groep achter WannaCry en Sony-hack

Clock Geplaatst op maandag 16 september 2019

De Amerikaanse autoriteiten hebben sancties opgelegd aan een groep aanvallers die verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van de WannaCry-ransomware, de hack van Sony Pictures Entertainment in 2014 en de diefstal van 81 miljoen dollar van een bank in Bangladesh in 2016.

Naast de “Lazarus Group” die voor deze aanvallen verantwoordelijk zou zijn, zijn ook twee subgroepen met de naam “Bluenoroff” en “Andariel” op de sanctielijst geplaatst. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën gaat het hier om “Noord-Koreaans hackinggroepen” die in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid opereren. De groepen zouden achter tal van aanvallen zitten, waaronder meerdere aanvallen op banken in Bangladesh, India, Mexico, Pakistan, Filipijnen, Zuid-Korea, Taiwan, Turkije, Chili en Vietnam. Ook had de groepen het op cryptobeurzen voorzien.

De Andariel-groep zou zich hebben bezig hebben gehouden met het stelen van creditcardgegevens om die vervolgens aan cybercriminelen door te verkopen. De groep wordt ook beschuldigd van het aanvallen van online poker- en goksites om geld te stelen. Daarnaast zou Anadariel betrokken zijn geweest bij aanvallen tegen de Zuid-Koreaanse overheid en leger om vertrouwelijke informatie buit te maken.

Als onderdeel van de sancties zijn alle tegoeden en eigendommen van de groepen die zich in de Verenigde Staten bevinden of onder Amerikaanse controle staan bevroren. Banken en personen die bewust bepaalde transacties voor de groepen uitvoeren kunnen ook met Amerikaanse sancties te maken krijgen.

Bron: https://www.security.nl/posting/624407/VS+
legt+sancties+op+aan+groep+achter+WannaCry+en+Sony-hack

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon