• Uitvinder QR-code pleit voor toevoegen van extra security

Uitvinder QR-code pleit voor toevoegen van extra security

Clock Geplaatst op donderdag 5 september 2019

Het is 25 jaar geleden dat de eerste QR-code verscheen, maar nu de technologie ook voor betalingen wordt toegepast moet er meer security worden toegevoegd, zo vindt Masahiro Hara, uitvinder van de QR-code. De QR-code was oorspronkelijk ontwikkeld voor de automobielindustrie in Japan.

Het Quick Response (QR) systeem werd vanwege de snelle leesbaarheid en grotere opslagcapaciteit in vergelijking met de standaard streepjescode ook buiten de industrie populair en zag het gebruik door de opkomst van de smartphone verder toenemen. Inmiddels wordt de technologie voor allerlei toepassingen ingezet, waaronder financiële diensten. “Nu de technologie voor betalingen wordt gebruikt, voel ik een verantwoordelijkheid om het veiliger te maken”, aldus Hara.

QR-codes zijn eenvoudig te maken en bieden ook criminelen allerlei mogelijkheden. Vorige maand meldde de politie nog dat het een toename zag van fraude via QR-codes en in juli werden twee personen voor oplichting via QR-codes aangehouden. Eerder lieten onderzoekers zien hoe Androidtoestellen via QR-codes zijn aan te vallen.

Vijf jaar geleden bij de viering van de twintigste verjaardag liet Hara nog weten dat de technologie in 2024 door een betere oplossing vervangen zal zijn. Ook toen uitte hij zijn zorgen over de veiligheid van de QR-code. “Tegenwoordig kan iedereen een QR-code lezen. Het wordt gebruikt om persoonlijke informatie in te voeren, je eigen persoonlijke data. Het is dus belangrijk dat we ook naar de security kijken.” De uitvinder merkte daarbij op dat er al veilige QR-codes zijn die onderscheid kunnen maken tussen informatie die wel en niet mag worden gedeeld.

Bron: https://www.security.nl/posting/623095/Uitvinder+QR-code+
pleit+voor+toevoegen+van+extra+security

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon