• Duitsers weer doelwit van ‘ransomware’ die bestanden wist

Duitsers weer doelwit van ‘ransomware’ die bestanden wist

Clock Geplaatst op maandag 16 september 2019

Duitse internetgebruikers zijn weer het doelwit van malware die zich voordoet als ransomware maar in werkelijkheid allerlei bestanden van het systeem wist. De malware verspreidt zich via een e-mail met het onderwerp “Bewerbung via Arbeitsagentur – Eva Richter” en doet zich voor als een sollicitatie.

Naast een foto bevat de e-mail een zip-bestand. Dit zip-bestand bevat weer een bestand eindigend op pdf.exe. Doordat Windows standaard geen bestandsextensies toont zouden gebruikers kunnen denken dat het om een pdf-bestand gaat. Wanneer de gebruiker het bestand opent worden allerlei foto’s, documenten, video’s, databases, tekstbestanden en archieven verwijderd, alsmede alle shadowkopieën van bestanden. Tevens wordt de Windows 10-herstelomgeving uitgeschakeld.

Vervolgens plaatst de malware in elke map een bericht dat de bestanden zijn versleuteld en er ongeveer 1500 dollar moet worden betaald voor het ontsleutelen van de bestanden. Doordat het hier om een wiper gaat zullen slachtoffers die betalen hun bestanden niet terugkrijgen, zo meldt Bleeping Computer. Vorige maand waren Duitse internetgebruikers het doelwit van een soortgelijke aanval met een zogenaamde sollicitatie en malware die bestanden wiste.

Bron: https://www.security.nl/posting/624354/Duitsers
+weer+doelwit+van+%27ransomware%27+die+bestanden+wist

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon