• ‘China zit volgens Australië achter hack op parlement en politici’

‘China zit volgens Australië achter hack op parlement en politici’

Clock Geplaatst op maandag 16 september 2019

China is volgens de Australische inlichtingendiensten verantwoordelijk voor de hack op het Australische parlement en de drie grootste politieke partijen, aldus vijf anonieme bronnen van persbureau Reuters maandag.

In februari werd bekend dat het computernetwerk van het Australische parlement was gehackt. Ook de netwerken van de drie grootste politieke partijen zouden zijn gekraakt.

Met de hack op de politieke partijen kregen de aanvallers volgens twee bronnen toegang tot e-mailcommunicatie en partijdocumenten omtrent onderwerpen zoals belasting en buitenlands beleid. Er zijn geen aanwijzingen dat de cyberaanval de verkiezingen in mei heeft beïnvloed.

De Australische premier Scott Morrison zei in februari dat een natiestaat verantwoordelijk was voor de aanval, maar noemde destijds geen land.

‘Rapport niet openbaar vanwege behoud relatie met China’

Volgens twee bronnen van Reuters is aanbevolen om het rapport van de Australische inlichtingendienst ASD over de hackaanval niet openbaar te maken, om de economische relatie met China niet op scherp te zetten. China is de belangrijkste handelspartner van Australië.

Het kantoor van premier Morrison wilde niet reageren op vragen van Reuters, de inhoud van het rapport of de vraag of Australië de aanval bij China heeft aangekaart. Ook de ASD wilde niet reageren.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent verantwoordelijk te zijn. “Bij het onderzoeken en bepalen van de aard van online incidenten moeten de feiten volledig bewezen worden”, luidt de verklaring. “Anders creëert het alleen maar geruchten en maakt het anderen zwart.”

Bron: https://www.nu.nl/tech/5993287/china-zit-volgens-
australie-achter-hack-op-parlement-en-politici.html

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon