• ‘Apple anonimiseerde Siri-data nauwelijks voor medewerkers’

‘Apple anonimiseerde Siri-data nauwelijks voor medewerkers’

Clock Geplaatst op woensdag 7 augustus 2019

Medewerkers die naar Siri-fragmenten luisteren, zouden de identiteit van gebruikers makkelijk kunnen achterhalen.

Apple stopte vorige week tijdelijk met het beluisteren van fragmenten van zijn spraakassistent Siri. Onlangs bleek dat personeel sommige fragmenten beluisterde ter verbetering van Siri, maar klanten waren daar niet van op de hoogte.

Apple zei toen dat de beluisterde fragmenten altijd geanonimiseerd zijn. Zo is het voor medewerkers niet te achterhalen wie zij horen spreken, aldus de iPhone-maker. Dat zou toch anders liggen, zegt een medewerker van het bedrijf GlobeTech tegenover NU.nl. Apple huurt dat bedrijf in om opdrachten die mensen aan Siri geven te analyseren.

Identiteit te achterhalen

Naast de Siri-fragmenten zouden namelijk ook het adresboek, de locatie van de gebruiker en nog meer informatie worden geüpload. Vaak staat de gebruiker zelf in het adresboek. Zo niet, dan is het voor medewerkers niet moeilijk om de identiteit te achterhalen aan de hand van andere personen in het adresboek.

De locatie van de gebruiker wordt met analisten gedeeld zodat zij kunnen controleren of Siri wel het weerbericht voor de juiste plaats deelt. Maar ook dat is voor gebruikers niet bekend.

Apple zou die gevoelige informatie bij de fragmenten voegen om medewerkers meer context te geven. Als zij weten wie de persoon via Siri probeerde te bellen, zou dat verbeterd kunnen worden.

Apple al tijdelijk gestopt

Eerder meldde NU.nl al dat ook Nederlandstalige fragmenten door medewerkers werden beluisterd. Ook concurrent Google liet Nederlandstalige medewerkers luisteren naar fragmenten van zijn Google Assistant.

Zowel Apple als Google zouden niet hun eigen personeel laten luisteren, maar het werk aan externe bedrijven uitbesteden. Privacy-experts vinden dat zorgelijk, omdat daarmee minder controle over geheimhouding van klantgegevens heeft.

Apple en Google hebben de menselijke keuring van fragmenten tijdelijk stopgezet. Beide bedrijven beloven hun processen beter in te richten, en bovendien gebruikers beter in te lichten over de verzameling van spraakdata. Ook moeten gebruikers straks makkelijk kunnen weigeren om deel te nemen aan menselijke beluistering en opslag van fragmenten.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4805551/apple-siri-niet-anoniem-identiteit-gebruiker-te-achterhalen

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon