• Kamervragen over paspoortloos reizen met smartphone

Kamervragen over paspoortloos reizen met smartphone

Clock Geplaatst op woensdag 10 juli 2019

Eind juni werd bekend dat Nederland en Canada een proef starten waarbij reizigers tussen beide landen zich via hun smartphone kunnen legitimeren in plaats van hun paspoort, maar D66 heeft de nodige vragen en wil weten wat er gedaan wordt om een “function creep” te voorkomen.

De proef is onderdeel van het Known Traveller Digital Identity (KTDI) programma, dat mensen paspoortloos tussen internationale bestemmingen laat vliegen. Reizigers kunnen hun paspoort via een app op hun smartphone laden. Vervolgens worden de gegevens via nfc uitgelezen en gecontroleerd. D66-Kamerleden Den Boer en Verhoeven hebben staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken vragen over de proef gesteld.

Zo willen de Kamerleden weten in hoeverre noodzaak en proportionaliteit zijn aangetoond, ook al gaat het om een pilotproject. Ook vragen Den Boer en Verhoeven in hoeverre reizigers verplicht zijn om aan de proef mee te werken en wat er gebeurt met de data die via de proef wordt verkregen. De staatssecretarissen moeten tevens laten weten of ze het ermee eens zijn dat het gebruik van gezichtsherkenning grote risico’s kan hebben voor fundamentele rechten van mensen als het bijvoorbeeld gaat om de privacy en welke waarborgen er bij de proef zijn genomen om die te beschermen.

“Deelt u de mening dat een project met gezichtsherkenning dat gepresenteerd wordt als verbetering van de reiservaring voor reizigers eenvoudig kan leiden tot “function creep”, oftewel dat de technologie wordt ingezet voor andere doeleinden terwijl deze daar niet oorspronkelijk voor bedoeld is? Deelt u de mening dat dit onwenselijk is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke garanties geeft u teneinde te waarborgen dat dit niet zomaar gaat gebeuren?”, vragen Den Boer en Verhoeven verder, die afsluitend willen weten of er ook in andere landen proeven zullen plaatsvinden. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord.

Bron: https://www.security.nl/posting/616567/Kamervragen+
over+paspoortloos+reizen+met+smartphone
Zie voor de Kamervragen: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2019Z14915&did=2019D30621

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon