• ‘Google schikt voor 13 miljoen om wifischandaal met Street View-auto’s’

‘Google schikt voor 13 miljoen om wifischandaal met Street View-auto’s’

Clock Geplaatst op maandag 22 juli 2019

Google zou van plan zijn om voor 13 miljoen dollar (bijna 11,6 miljoen euro) te gaan schikken in een Amerikaanse rechtszaak omtrent het verzamelen van persoonlijke informatie van wifinetwerken via zijn Street View-auto’s, meldt Bloomberg.

Bij het schandaal, dat in 2010 aan het licht kwam, verzamelde Google voor 600 GB aan data van openbaar toegankelijke wifinetwerken. Het ging onder meer om surfgedrag en delen van e-mailverkeer.

Google gebruikte zijn rondrijdende Street View-auto’s voor het verzamelen van de data. De auto’s rijden rond om 360-gradenfoto’s van openbare wegen te maken, maar verzamelden in meer dan dertig landen via een antenne ook informatie van wifinetwerken.

De schikking moet nog formeel worden goedgekeurd door een rechter. Onder het voorstel krijgen twintig aanklagers een schadevergoeding. De eigenaren van de wifinetwerken wiens data verzameld werden, krijgen geen compensatie. Daarnaast zou Google alle verzamelde data verwijderen.

Het schikkingsvoorstel van 13 miljoen dollar komt neer op een relatief klein bedrag voor Google. In het eerste kwartaal van 2019 behaalde moederbedrijf Alphabet een omzet van ruim 36,3 miljard dollar.

Bron: https://www.nu.nl/tech/5968476/google-schikt-voor-13-miljoen-om-wifischandaal-met-street-view-autos.html

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon