• Cel voor Nederlander die 560.000 euro via ceo-fraude stal

Cel voor Nederlander die 560.000 euro via ceo-fraude stal

Clock Geplaatst op woensdag 31 juli 2019

Een Nederlandse man is wegens het stelen van 560.000 euro via een variant van ceo-fraude door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van ruim 620.000 euro betalen.

Volgens de verdediging van de man is hij onschuldig en is de fraude door “de Russen” gepleegd. De man in kwestie is volgens het Openbaar Ministerie een 49-jarige man uit Boxtel, terwijl de rechtbank over een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats spreekt. De man wist in 2015 op het e-mailaccount van de directeur van een Belgisch bedrijf in te breken dat vliegtuigonderdelen aan een Jordaans bedrijf leverde. De man bleek over het wachtwoord van het account te beschikken. Hoe hij hieraan kwam is onbekend.

De bedrijven hadden contact over de levering van vliegtuigonderdelen ter waarde van ruim een half miljoen euro. De communicatie verliep voornamelijk via e-mail. De verdachte benaderde het Jordaanse bedrijf en deed zich daarbij voor als de Belgische directeur en gaf aan dat zijn e-mailadres was veranderd. Naar de directeur van het Belgische bedrijf deed hij zich voor als vertegenwoordiger van het Jordaanse bedrijf. Hiervoor had hij een ander e-mailadres aangemaakt. In dat nieuwe e-mailadres had hij oude mails geknipt en geplakt, zodat niet opviel dat het e-mailadres waarmee hij berichten stuurde anders was dan dat van de echte vertegenwoordiger.

De verdachte veranderde vervolgens op vier facturen het bankrekeningnummer van het Belgische bedrijf in het nummer van zijn eigen bankrekening. Het Jordaanse bedrijf stortte een bedrag van ruim 560.000 euro op die rekening. De fraude kwam aan het licht toen bleek dat het Belgische bedrijf helemaal geen geld had ontvangen. Het onderzoek naar de fraude leidde naar de verdachte uit Boxtel. Een groot deel van het gestorte bedrag was namelijk overgeboekt naar bankrekeningen die op zijn naam stonden.

De verdachte stelt dat hij onschuldig is en de fraude door “de Russen” is gepleegd. Het gaat om Russische mannen die hij via een Russische vriendin had leren kennen. “Verdachte heeft verklaard dat hij in tussentijd zijn huis aan deze mannen heeft verhuurd. De mannen maakten gebruik van zijn laptops en van zijn wifi-code. Verdachte stelt dan ook dat alle belastende gegevens door de Russen op zijn laptops zijn gezet en dat zij verantwoordelijk zijn voor de ten laste gelegde feiten”, zo laat het vonnis weten. Voor dit alternatieve scenario is volgens de rechtbank echter geen enkel aanknopingspunt in het dossier te vinden. De rechtbank verwerpt dit verweer dan ook.

De rechtbank hekelde ook het feit dat de verdachte zich nogmaals voordeed als directeur van het opgelichte bedrijf. Hij stuurde namelijk uit naam van de directeur een e-mail naar het Openbaar Ministerie waarin hij liet weten dat hij zijn geld terug had en de aanklacht wilde intrekken. De rechtbank vindt een langdurige celstraf daarom op z’n plaats.

Bron: https://www.security.nl/posting/619206/Cel+voor
+Nederlander+die+560_000+euro+via+ceo-fraude+stal

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon