• BOVAG-hoofdredacteur: ‘Laten we geen taboe leggen op cybercrime’

BOVAG-hoofdredacteur: ‘Laten we geen taboe leggen op cybercrime’

Clock Geplaatst op donderdag 4 juli 2019

Cybercrime kan op allerlei manieren plaatsvinden. Een veelvoorkomende vorm is het verzenden van phishingmails: een techniek waar criminelen vaak gebruik van maken. Zo’n mail trof BOVAG-hoofdredacteur Elvira Spoelstra. ‘Het eerste wat in mijn hoofd opkwam was: wat gebeurt mij nu? Heb ik iets verstuurd? Of iets fout gedaan?’

Geïnfecteerd door phishing

De BOVAG-hoofdredacteur stond met een collega op de gang te praten, toen ze erachter kwam dat er via haar e-mailadres een mail naar haar collega’s was verstuurd. Een phishingmail, zo bleek. Wat ze vervolgens vreesde werd waarheid: diverse collega’s hadden al op de link geklikt. Die link ging naar een rare website, met een plaatje van een strand erop en zo’n inlogveld. Daar hadden toch een aantal collega’s geprobeerd in te loggen. ‘Zelf kreeg ik vanaf dat moment geen mail meer binnen, er was een doorstuurregel op mijn mailbox gezet die naar een vaag adres ging.’. Gelukkig handelde de ICT-afdeling adequaat en wist erger te voorkomen. ‘De afdeling is direct gaan onderzoeken wat er aan de hand was en heeft vervolgens een waarschuwingsmail verstuurd. Collega’s die hadden ingelogd werd geadviseerd meteen hun wachtwoorden aan te passen en die rare website stond een half uur later al op een lijst van geblokkeerde phishingsites.’

Schaamte

Schaamte: dat was hét gevoel dat bij Elvira overheerste toen de hack haar overkwam. ‘Zo’n mail wordt ondertekend met je eigen naam, dus natuurlijk voel je dan een lichte vorm van schaamte.’ Bovendien kwam de vraag in haar hoofd op: wat is er gebeurd? Heb ik toch ergens op geklikt? Ben ik echt zo dom geweest? “Ik kan me echt niet herinneren dat ik zelf op rare mails heb geklikt, maar dat kan zomaar wel gebeurd zijn. Phishing schijnt zelfs onder afmeldlinkjes in nieuwsbrieven te zitten.’

Klik hier voor het volledige verhaal

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon