• Belgisch luchtvaartbedrijf lag 3 weken stil wegens ransomware

Belgisch luchtvaartbedrijf lag 3 weken stil wegens ransomware

Clock Geplaatst op dinsdag 2 juli 2019

De Belgische fabrikant van vliegtuigonderdelen Asco heeft drie weken stilgelegen wegens een infectie door ransomware. Vandaag kon het personeel voor het eerst weer aan de slag, maar het bedrijf is nog altijd niet helemaal hersteld. De ransomware infecteerde servers van het bedrijf, dat onderdelen maakt voor Airbus en Boeing.

Vanwege de infectie zag Asco zich gedwongen om het personeel naar huis te sturen. In eerste instantie dacht het bedrijf dat het om twee dagen zou gaan, maar dat werd uiteindelijk drie weken. Doordat de productie stil kwam te liggen werden de ongeveer duizend medewerkers van de Belgische vestiging ‘technisch werkeloos’ en vielen terug op een werkloosheidsvergoeding. Asco’s toelevering aan klanten raakte door de aanval fors verstoord. Vakbondssecretaris Paul Corbeel stelt dat er een overeenkomst is gesloten over een compensatie voor de gedupeerde werknemers.

Asco meldt dat er inmiddels maatregelen zijn genomen zodat de productie en zendingen de komende dagen geleidelijk kunnen worden opgevoerd. Sommige taken moeten nog handmatig worden uitgevoerd en bepaalde activiteiten zijn nog niet operationeel. Vanwege het opvoeren van de productie heeft Asco aangekondigd dat het honderd tijdelijke medewerkers zoekt.

Wanneer Asco helemaal van de aanval is hersteld kan het bedrijf nog niet zeggen. Volgens het bedrijf blijkt uit forensisch onderzoek dat er geen gegevens zijn gestolen of dat er data verloren is gegaan die niet meer te herstellen is. Asco besloot het losgeld dat de aanvallers vroegen niet te betalen.

Bron: https://www.security.nl/posting/615163/Belgisch
+luchtvaartbedrijf+lag+3+weken+stil+wegens+ransomware

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon