• Autobedrijf geïnfecteerd met ransomware: MKB-ondernemer vertelt

Autobedrijf geïnfecteerd met ransomware: MKB-ondernemer vertelt

Clock Geplaatst op maandag 1 juli 2019

Het zal je maar gebeuren. Je hebt als ondernemer verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om je bedrijf veilig te houden tegen cyberaanvallen. Maar dan, op een onbewaakt moment, gebeurt het je toch: je systemen worden geïnfecteerd en je bestanden versleuteld. Het overkwam MKB-ondernemer Peter Schoolderman. Door zijn verhaal openbaar te maken, probeert hij de schaamte van ransomware-slachtoffers weg te nemen.

Autobedrijf Schoolderman is een universeel BOVAG-autobedrijf, waarvan de oprichting vijftig jaar geleden plaatsvond. Peter nam het familiebedrijf jaren geleden over van zijn ouders. Waar Schoolderman vroeger uitsluitend papier gebruikte voor het opslaan van gegevens, heeft het bedrijf daar de laatste jaren een NAS-setup voor. Een veilig systeem, zo leek. Schoolderman werd in april 2019 echter opgeschrikt: een ransomware-aanval trof de bedrijfssystemen. Alle klantgegevens, agenda’s en facturen werden gehackt, ondanks dat Peter verschillende voorzorgsmaatregelen had genomen.

‘Voor het verkleinen van de risico’s koos ik voor een NAS-systeem als back-up’, legt Peter uit. ‘Dat bleek niet voldoende. Maar het blijven keuzes: ondernemen is uitsluitend keuzes maken. Als je immers alles tegelijk gebruikt, dan krijg je het financieel zwaar of ga je failliet.’ De hackers eisten losgeld voordat ze de bestanden zouden ‘ontsleutelen’. Peter zag van betaling af en besloot het probleem intern op te lossen. Een oplossing met een groot verlies als gevolg.

Lees het volledige verhaal hier

Bron: https://www.alertonline.nl/nieuws/2019/ransomware-slachtoffer-schoolderman-speelt-open-kaart

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon