• Ransomware ontregelt dienstverlening Amerikaanse stad

Ransomware ontregelt dienstverlening Amerikaanse stad

Clock Geplaatst op zondag 16 juni 2019

Opnieuw is er een stad in de Verenigde Staten door ransomware getroffen waardoor dienstverlening aan burgers verstoord raakte. Het gaat om Lake City in Florida, dat 12.000 inwoners telt. Vorige week maandag raakten de stadssystemen besmet met de “Triple Threat” ransomware.

Als gevolg van de aanval stopte allerlei systemen met werken, waaronder e-mail. Ook de meeste landlijnen deden het niet meer. Stadspersoneel zag zich gedwongen om op papieren bonnetjes terug te vallen voor water- en energiebetalingen. Verder werden geschreven bouwvergunningen verstrekt. Het stadsbestuur stelt dat het geen kosten in rekening brengt voor burgers die door de aanval te laat zijn met het betalen van hun rekeningen.

“Al onze systemen zijn uitgeschakeld”, zegt stadsmanager Joe Helfenberger. In de laatste update over het incident laat het stadsbestuur weten dat de e-mailsystemen nog steeds offline zijn, maar dat er alternatieve e-mailadressen voor ambtenaren worden aangemaakt. Onlangs besloot de Amerikaanse stad Baltimore nadat het door ransomware was getroffen om Gmail-adressen voor ambtenaren aan te maken, zodat ze toch bereikbaar waren.

De politie van Lake City meldt dat het e-mailsysteem deze week hersteld moet zijn. Verder laat het korps weten dat de aanvallers nog geen losgeld hebben geëist. “De data is er, het kost alleen tijd om het in een leesbaar formaat terug te krijgen”, aldus it-directeur Brian Hawkins.

Bron: https://www.security.nl/posting/613055/Ransomware+
ontregelt+dienstverlening+Amerikaanse+stad

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon