• Minister Iran: Amerikaanse cyberaanvallen op Iraanse doelen onsuccesvol

Minister Iran: Amerikaanse cyberaanvallen op Iraanse doelen onsuccesvol

Clock Geplaatst op maandag 24 juni 2019

Amerikaanse cyberaanvallen op Iraanse doelwitten zijn tot nu toe niet succesvol geweest, zegt Mohammad-Javad Azari Jahromi, de Iraanse minister van Informatie en Communicatie op Twitter.

De opmerking van Azari Jahromi is een reactie op berichtgeving van Amerikaanse media. Die meldden dat de VS een cyberaanval heeft uitgevoerd op het raketsysteem van Iran.

“Media vragen of de vermeende cyberaanvallen op Iran waar zijn”, aldus de Iraanse minister. “Ze doen hard hun best, maar hebben nog geen succesvolle aanval weten uit te voeren.”

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran liepen de afgelopen dagen verder op, nadat in de Golf van Oman twee tankers zijn aangevallen. Vrijdag zei de Amerikaanse president Donald Trump een militaire aanval op het laatste moment te hebben afgeblazen. De actie stond gepland als een reactie op het neerschieten van een Amerikaanse spionagedrone.

Een dag eerder zou de VS desondanks een cyberaanval op een Iraans doelwit hebben uitgevoerd, aldus Yahoo News. Volgens The Washington Post ging het om een aanval op computersystemen waarmee de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) raketlanceringen beheert. De IRG wordt sinds april door de VS als terroristische organisatie beschouwd.

Azari Jahromi noemt de cyberaanval op Iraanse doelwitten “cyberterrorisme“. Hij verwijst daarbij ook naar Stuxnet, een geavanceerd computervirus dat in 2007 het Iraanse nucleaire programma dwarsboomde. Het virus wordt toegeschreven aan de Verenigde Staten en Israël.

Bron: https://www.nu.nl/internet/5950116/minister-iran-amerikaanse-cyberaanvallen-op-iraanse-doelen-onsuccesvol.html

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon