• Minister: data-afdeling fiscus kan geen usb-sticks gebruiken

Minister: data-afdeling fiscus kan geen usb-sticks gebruiken

Clock Geplaatst op maandag 17 juni 2019

Medewerkers van de afdeling Datafundamenten en Analytics (DF&A) van de Belastingdienst kunnen op hun werkplekken geen usb-sticks gebruiken. Dat heeft staatssecretaris Snel van Financiën laten weten op vragen van de vaste commissie voor Financiën over het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens naar de informatiebeveiliging van de afdeling DF&A.

De afgelopen jaren kwamen verschillende problemen bij de Belastingdienst aan het licht als het gaat om de veiligheid van gegevens en bleek het niet op tijd aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te kunnen voldoen. De Autoriteit Persoonsgegevens deed onderzoek naar misstanden bij de fiscus. Eén van de punten waarop de toezichthouder kritiek had was de mogelijkheid voor fiscusmedewerkers om gegevens op een usb-stick op te slaan of via e-mail te versturen.

Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst liet eind vorig jaar aan de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat het opslaan van data op usb-sticks is verboden, maar technisch wel mogelijk was. Het CDA wilde van Snel weten waarom het technisch niet onmogelijk is gemaakt om data op een usb-stick te zetten en of logging plaatsvindt van het kopiëren van data naar een usb-stick.

Snel antwoordt dat in het geval van de afdeling DF&A geen enkele medewerker de mogelijkheid heeft om vanaf zijn werkplek gegevens te exporteren naar een usb-stick of een andere externe gegevensdrager. “Dit wordt regelmatig gecontroleerd in de autorisatieprofielen. Begin januari 2019 is bij DF&A de werkwijze voor het gebruik van de exportfunctie vastgesteld.”

Volgens de staatssecretaris zal het Analytical Data Perimeter systeem (ADP) op de lange termijn een oplossing bieden. Dit is een technisch volledig afgesloten digitale werkomgeving waar enkel vooraf gedefinieerde, gecontroleerde en geaccordeerde dataroutes mogelijk zijn, die steeds worden gelogd en gemonitord. “Tot die tijd zijn de reeds bestaande algemene maatregelen voor medewerkers die met gegevens werken (geen usb-mogelijkheid, geen externe e-mail, beperkte toegang tot internet en geen filetransfer mogelijkheid), onverkort van kracht”, aldus Snel.

Bron: https://www.security.nl/posting/613290/Minister%3A+
data-afdeling+fiscus+kan+geen+usb-sticks+gebruiken

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon