• Onderzoek: persoonlijkheid heeft invloed op herkennen phishing

Onderzoek: persoonlijkheid heeft invloed op herkennen phishing

Clock Geplaatst op vrijdag 26 april 2019

Iemands persoonlijkheid heeft grote invloed op het kunnen herkennen van phishingsites, waarbij personen met een hoger systemizing quotient (SQ) beter scoren dan personen met een lager SQ. Personen met een hoog empathy quotient (EQ) presteren juist slechter dan mensen met een lager EQ.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. Voor het onderzoek kregen 132 personen (77 vrouwen en 55 mannen) twaalf screenshots van websites te zien en moesten beoordelen of het om een phishingsite of legitieme website ging. De enige relevante informatie die deelnemers kregen te zien bevond zich in de adresbalk. Vervolgens werd het SQ (systematiseren) en EQ (empathisch vermogen) van de deelnemers gemeten.

De meeste mannen zouden een hoger SQ dan EQ hebben, terwijl dit bij vrouwen andersom zou zijn. “De mogelijkheid om url’s te ontleden is gecorreleerd aan SQ-EQ en onafhankelijk van geslacht”, zegt hoogleraar Ross Anderson. Hij merkt op dat een aanzienlijke minderheid van vrouwen het slecht deed in het ontleden van url’s. Anderson hoopt dat het onderzoek mensen aanmoedigt om onderzoek te doen naar de genderaspecten van security.

“Beveiligingssystemen zijn vaak door geeks ontwikkeld, die ervan uitgaan dat de gebruikers ook geeks zijn, en hetzelfde geldt voor het advies dat gebruikers krijgen als er dingen misgaan. Bijvoorbeeld banken reageerden op de toename van phishing door klanten te adviseren om naar de url te kijken. Dat is prima voor geeks, maar de meeste mensen doen dat niet en vooral vrouwen doen dit niet”, merkt Anderson op.

Volgens de onderzoekers zijn er veel redenen waarom mensen beveiligingsaanwijzingen negeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een onbruikbaar ontwerp of slechte training. Er is echter ook een andere reden stellen ze, namelijk iemands persoonlijkheid. “Dit is een belangrijk resultaat, omdat het inhoudt dat we niet alle schuld bij de acties van slecht geïnformeerde gebruikers kunnen leggen“, zo laat de conclusie van het onderzoeksrapport weten.

https://www.security.nl/posting/606638/Onderzoek%3A+persoonlijkheid
+heeft+invloed+op+herkennen+phishing

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon