• QR-code gaat BSN op paspoort en identiteitskaart vervangen

QR-code gaat BSN op paspoort en identiteitskaart vervangen

Clock Geplaatst op donderdag 28 maart 2019

Het burgerservicenummer (BSN) dat nu nog op de voorkant van de houderpagina van het paspoort staat wordt over twee jaar vervangen door een QR-code, die op de achterkant van de pagina geplaatst zal worden. Ook bij de identiteitskaart wordt het BSN vervangen door een QR-code op de achterkant.

Dat heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Vorig jaar september maakte Knops al bekend dat het BSN naar de achterkant van de houderpagina van het paspoort zou verdwijnen. Op deze manier moet identiteitsfraude worden tegengegaan.

“De huidige plaatsing leidt tot extra handelingen voor de burger; die moet nu steeds het BSN doorstrepen wanneer een kopie van het paspoort moet worden ingeleverd bij een instantie die het BSN niet mag verwerken. Daarom heb ik in de afgelopen periode onderzocht welke oplossingen er zijn om het BSN op de achterzijde van de houderpagina van het paspoort automatisch uitleesbaar te maken en weg te halen uit de machine leesbare strook op de voorzijde van de houderpagina”, stelde Knops afgelopen september.

Nu meldt de staatssecretaris dat het BSN met een QR-code automatisch uitleesbaar wordt op de achterzijde van de houderpagina van paspoorten en identiteitskaarten. “Hierdoor is het BSN niet meer aanwezig en kopieerbaar op de voorzijde van de houderpagina van het paspoort”, schrijft Knops. Verschillende instanties lieten Knops weten dat ze ongeveer 2 jaar de tijd nodig hebben om de aanpassing in binnen hun processen te verwerken. Daarnaast is de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om het plan te beoordelen. In september verwacht Knops dat de precieze datum bekend is wanneer het BSN uit de machineleesbare zone van paspoorten en identiteitskaarten wordt gehaald.

Bron: https://www.security.nl/posting/603200/QR-code+gaat+BSN+op+paspoort+en+identiteitskaart+vervangen

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon