• ‘Iraanse hackers vielen afgelopen twee jaar honderden bedrijven aan’

‘Iraanse hackers vielen afgelopen twee jaar honderden bedrijven aan’

Clock Geplaatst op donderdag 7 maart 2019

Microsoft heeft de afgelopen twee jaar aanvallen van Iraanse hackers gedetecteerd, schrijft The Wall Street Journal woensdagavond. De hackers zouden duizenden mensen hebben aangevallen bij ruim tweehonderd bedrijven.

Bij de cyberaanvallen zouden bedrijfsgeheimen zijn buitgemaakt. Ook verwijderden hackers data van computers. Microsoft schat dat bedrijven voor miljoenen euro’s aan schade hebben opgelopen.

Onder meer gasbedrijven en machinefabrikanten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zouden zijn getroffen. Het is onduidelijk of ook Nederlandse bedrijven zijn aangevallen.

Volgens Microsoft zijn de aanvallen terug te leiden naar Iraanse hackers, die deel uitmaken van het collectief Holmium. Microsoft hield de groep vier jaar lang in de gaten, maar zag eind vorig jaar een toename in de aanvallen.

Iran ontkent in een reactie bij de cyberaanvallen betrokken te zijn. Een woordvoerder noemt het onderzoek van Microsoft “in essentie reclame, geen onafhankelijk of academisch onderzoek”.

De hackers hebben vooral phishingaanvallen ingezet om in te breken op computers. Holmium stuurde ruim 2.200 mensen malafide e-mails. Als ontvangers erop klikten, kregen de hackers toegang tot hun computer.

Bron: https://www.nu.nl/internet/5777229/iraanse-hackers-vielen-afgelopen-twee-jaar-honderden-bedrijven-aan.html

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon