• AP: websites overtreden privacywetgeving met cookiemuur

AP: websites overtreden privacywetgeving met cookiemuur

Clock Geplaatst op donderdag 7 maart 2019

Websites die van zogeheten cookiemuren gebruikmaken overtreden de privacywetgeving, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag laten weten. De privacytoezichthouder heeft inmiddels ook verschillende websites een brief gestuurd waarin wordt gesteld dat het gebruik van een cookiemuur, waarbij bezoekers de site alleen kunnen bezoeken door het toestaan van alle cookies, waaronder trackingcookies, onrechtmatig is.

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving veel klachten van internetgebruikers over websites met cookiemuren. “De hoofdregel in Nederland en in heel Europa inmiddels is dat je als vrij burger, in een vrij land je vrij moet kunnen bewegen, op straat, in winkels, dus ook op sites. En niemand kan je dan verplichten om eerst toestemming te geven om je privacy te schenden voordat je dan die site op kunt. Die cookiemuren moeten neergehaald worden”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover BNR.

De toezichthouder stelt dat websites dan ook met het gebruik van cookiemuren moeten stoppen. Wolfsen merkt op dat de Autoriteit Persoonsgegevens over een tijdje zal controleren of websites aanpassingen hebben doorgevoerd. Uiteindelijk kan er ook een onderzoek worden gestart dat tot handhaving kan leiden. “De grote professionele spelers worden allemaal geacht de wet te kennen en weten ook dat het niet mag. Maar voor de zekerheid leggen we het nog een keer uit”, aldus Wolfsen. Via de vandaag gegeven waarschuwing wil de Autoriteit Persoonsgegevens websites zover krijgen dat ze de cookiemuren weghalen. Wanneer dit niet het geval is kunnen er sancties worden opgelegd.

Geen vrije keuze

Op de eigen website maakt de Autoriteit Persoonsgegevens duidelijk dat bij cookiemuren de toestemming niet vrijgegeven is, aangezien bezoekers zonder het geven van toestemming de website niet kunnen bezoeken. “Op grond van de AVG is toestemming niet ‘vrij’ als iemand geen echte of vrije keuze heeft. Of als diegene het geven van toestemming niet kan weigeren zonder nadelige gevolgen”, aldus de toezichthouder. “Als op een website wordt gevraagd om toestemming voor trackingcookies en bij weigering daarvan toegang tot de website of service niet mogelijk is, staan mensen onder druk hun persoonsgegevens af en dat is onrechtmatig”, voegt Wolfsen toe

Bron: https://www.security.nl/posting/600480/AP%3A+websites+overtreden+privacywetgeving
+met+cookiemuur

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon