• Kabinet komt met visie over online ID voor elke Nederlander

Kabinet komt met visie over online ID voor elke Nederlander

Clock Geplaatst op dinsdag 15 januari 2019

Het kabinet komt voor april met een visie over het plan van D66 en VVD voor een online identiteit voor elke Nederlander. Burgers moeten zich via dit online ID bij de overheid kunnen identificeren. Daarnaast kan de overheid burgers via de online identiteit bereiken als fysieke post niet aankomt.

Persoonsgegevens die voor de online identiteit worden gebruikt zullen in een ‘digitale kluis’ worden opgeslagen. Dit moet versnippering van gegevens bij de overheid tegengaan en fouten die daardoor ontstaan voorkomen. Eind november debatteerde de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over de initiatiefnota inzake een online-identiteit en regie op persoonsgegevens.

Tijdens het debat dienden VVD-Kamerlid Koerhuis en D66-Kamerlid Den Boer een motie in waarin de regering werd opgeroepen om te onderzoeken hoe iedere Nederlander voor contact met de overheid een online-identiteit kan krijgen, alsmede een “digitale kluis”, waarin geselecteerde persoonsgegevens zijn opgeslagen. Mensen krijgen zelf de regie over deze gegevens en de overheid gebruikt de gegevens uit de kluis als de unieke bron van persoonsgegevens.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken laat vandaag weten dat hij voor april dit jaar met een kabinetsvisie op regie op gegevens komt. “Ik zal de strekking van de motie daarin meenemen op de manier zoals ik in het overleg heb aangegeven”, aldus Knops. Tijdens het debat gaf de staatssecretaris al een reactie op de motie, waarin hij stelt dat hij op het moment geen aanleiding ziet om de naam van DigiD te wijzigen.

“De vraag om de naam van DigiD te wijzigen, is wel heel bijzonder. DigiD is natuurlijk een heel sterk merk en iedereen weet nu wat dat is. Dan komt er een initiatiefnota en dan zegt de heer Koerhuis dat het misschien beter is om dit aan te passen. U kunt zich voorstellen dat ik dat niet ga doen. Het denken houdt natuurlijk niet op, maar dit is een beetje de omgekeerde wereld”, aldus Knops, die wel de mogelijkheid openhield om de naam van DigiD ooit te veranderen.

Bron: https://www.security.nl/posting/594134/Kabinet+komt+met+visie+over+online+ID+voor+elke+Nederlander

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon