• Ceo-fraude kost constructiebedrijf 16 miljoen euro

Ceo-fraude kost constructiebedrijf 16 miljoen euro

Clock Geplaatst op maandag 14 januari 2019

Oplichters hebben vorig jaar via ceo-fraude omgerekend 16 miljoen euro weten te stelen van de Indiase tak van het Italiaanse constructiebedrijf Tecnimont SpA. Het hoofd van de Indiase vestiging ontving een e-mail afkomstig van een account dat erg veel leek op dat van de directeur van Tecnimont SpA in Italië

In de e-mail werd de directeur van de Indiase tak gevraagd om een nieuw Gmail-account aan te maken. Vervolgens regelden de oplichters een serie conferencecalls om een “zeer vertrouwelijke overname” in China te bespreken. Bij deze telefoongesprekken waren aan de kant van de oplichters verschillende personen aanwezig die zich voordeden als een advocaat en de wereldwijde voorzitter van Tecnimont.

Volgens de oplichters kon het geld voor de overname vanwege regelgeving niet vanuit Italië worden overgemaakt. De Indiase directeur maakte vervolgens via drie tranches een bedrag van omgerekend 16 miljoen euro over naar banken in Hong Kong. Daar werd het geld binnen enkele minuten opgenomen. De oplichters probeerden iets later nog een vierde transactie te regelen, maar op dat moment was de fraude al bekend. De ceo-fraude kwam aan het licht toen de Italiaanse voorzitter van Tecnimont SpA in december India bezocht.

Vanwege de fraude zijn de algemeen directeur en financieel directeur van de Indiase tak ontslagen, zo meldt The Economic Times. Ceo-fraude, waarbij medewerkers van bedrijven worden misleid om grote bedragen naar katvangers of fraudeurs over te maken, is nog altijd één van de schadelijkste vormen van cybercrime. Vorig jaar maakte de FBI bekend dat criminelen de afgelopen 5 jaar via ceo-fraude 12,5 miljard dollar hebben weten te stelen.

Bron: https://www.security.nl/posting/593855/Ceo-fraude+kost+constructiebedrijf+16+miljoen+euro

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon