• Nationale Politie moet gegevens beter beveiligen van AP

Nationale Politie moet gegevens beter beveiligen van AP

Clock Geplaatst op vrijdag 21 december 2018

De Nationale Politie moet politiegegevens beter beveiligen, anders moet het weer een boete betalen, zo laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten. De toezichthouder heeft voor de tweede keer een last onder dwangsom aan de Nationale Politie opgelegd voor de gebrekkige beveiliging van gegevens.

De beveiliging heeft betrekking op het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd, het N.SIS II-systeem. Drie jaar geleden deed de toezichthouder onderzoek hoe de Nationale Politie gegevens verwerkte bij het gebruik van het N.SIS II-systeem. Er werden vijf overtredingen vastgesteld, waarvan er vier op tijd werden beëindigd.

De vijfde overtreding, die gaat over de regelmatige en proactieve controle op logbestanden, is nog altijd niet naar behoren opgelost. Hiervoor moest de Nationale Politie in september al een boete van 40.000 euro betalen. Er werden sindsdien wel verbeteringen doorgevoerd, maar die vindt de Autoriteit Persoonsgegevens niet voldoende. Daarom heeft de toezichthouder opnieuw een last onder dwangsom opgelegd, dit keer voor een bedrag van 50.000 euro met een maximum van 320.000 euro. De Nationale Politie heeft nu tot 4 februari 2019 de tijd gekregen om de gewenste verbeteringen door te voeren, anders moet het deze boete betalen.

“Wij vinden het kwalijk dat de Nationale Politie na de eerste last onder dwangsom nog steeds niet voldoende maatregelen heeft getroffen. Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn. Daarom leggen wij opnieuw een last onder dwangsom op die een stuk hoger is dan de vorige keer”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De politie laat weten dat het maatregelen neemt om tegemoet te komen aan de laatste bezwaren van de AP en in overleg is met de toezichthouder. Verder stelt de politie dat het ontbreken van de specifieke maatregel waar de toezichthouder op duidt niet inhoudt dat de betreffende gegevens niet goed beveiligd zijn.

Bron: https://www.security.nl/posting/591822/Nationale+Politie+moet+gegevens+beter+beveiligen+van+AP

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon