• CDA en D66 willen internationale regels voor cyberoorlog

CDA en D66 willen internationale regels voor cyberoorlog

Clock Geplaatst op donderdag 20 december 2018

CDA en D66 willen internationale rechtsregels voor cyberoorlog, zodat duidelijk wordt wanneer er sprake van een cyberoorlog is. Volgens beide partijen moet minister Blok van Buitenlandse Zaken de onderhandelingen hierover in de Verenigde Naties nieuw leven in blazen.

“Wanneer is iets een hack en wanneer hebben we te maken met een digitale oorlog? Is het platleggen van een ziekenhuis of een treinstation een digitale aanval of zitten we dan in een cyberoorlog? Dit is allemaal onduidelijk nu. We moeten komen tot internationale rechtsregels. Net zoals de Geneefse conventie maar dan voor digitale oorlogsvoering”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot pleit voor bindende juridische afspraken over de vertaling van het oorlogsrecht naar het digitale domein. “Nu bestaat het risico dat iedere staat hier zijn eigen draai aan geeft.” Via de Geneefse conventies bepaalden landen in het verleden welke rechtsregels tijdens een oorlog gelden. Een vertaling van deze regels voor digitale oorlogsvoering ontbreekt echter.

De VN-onderhandelingen op dit punt zijn in 2017 stukgelopen, door onenigheid tussen Rusland, China en de Verenigde Staten. CDA en D66 zien een voortrekkersrol voor Nederland weggelegd. “Nu geldt door anarchie in de digitale wereld het recht van de sterkste: het land met de meest agressieve strategie. Dat is niet de bedoeling. Onze minister moet de stap naar voren nemen en zich inzetten voor internationale rechtsregels over cyberoorlog”, merkt Verhoeven op.

De roep om een Geneefse conventie voor cyberoorlog is niet nieuw. Al in 2010 stelde beveiligingsexpert Bruce Schneier dat de Geneefse conventie vanwege digitale oorlogsvoering moest worden bijgewerkt. Microsoft pleitte begin 2017 voor de invoering van een Geneefse conventie voor internet die burgers, techbedrijven, vitale infrastructuur en private sector tegen cyberaanvallen van overheden beschermt. Ook vindt de softwaregigant dat kwetsbaarheden in software bij de leverancier moeten worden gemeld, in plaats van worden verzameld en aangevallen.

Bron: https://www.security.nl/posting/591656/CDA+en+D66+willen+internationale+regels+voor+cyberoorlog

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon