• Australisch parlement stemt in met “anti-encryptie” wetgeving

Australisch parlement stemt in met “anti-encryptie” wetgeving

Clock Geplaatst op donderdag 6 december 2018

Facebook en andere techbedrijven kunnen voortaan in Australië gedwongen worden om mee te helpen om de versleutelde berichten van verdachten leesbaar te maken. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat in het Australische parlement is aangenomen.

De wet is van toepassing op Facebook (WhatsApp), maar ook op soortgelijke berichtendiensten zoals Signal en Telegram, schrijft persbureau Bloomberg. Bedrijven kunnen niet alleen gedwongen worden om de versleutelde berichten te ontcijferen, ook kunnen zij verplicht worden om code te injecteren om data van verdachten af te tappen.

De wet is volgens de Australische premier Scott Morrison nodig omdat 95 procent van de mensen die worden gemonitord, communiceert via versleutelde berichten. Het niet invoeren van zo’n wet zou de opsporings- en inlichtingendiensten ‘doof’ en ‘blind’ maken in hun onderzoek.

Verschillende organisaties, waaronder Digital Rights Watch, het Massachusetts Institute of Technology (MIT), BSA, Human Rights Watch, Australian Lawyers for Human Rights (ALHR) en de Australian Human Rights Commissionhebben flinke kritiek geuit op het wetsvoorstel.

Bron: https://www.security.nl/posting/589932/Australisch+parlement+stemt+in+met+%22anti-encryptie%22+wetgeving

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon