• Lek in Intel-processors maakt diefstal gevoelige data mogelijk

Lek in Intel-processors maakt diefstal gevoelige data mogelijk

Clock Geplaatst op maandag 5 november 2018

Een nieuw beveiligingslek in processors van Intel maakt het mogelijk om gevoelige data van systemen te stelen, zoals OpenSSL-privésleutels. Dat hebben onderzoekers van de Tampere University of Technology en Universidad Tecnologica de la Habana op de Open Source Security Mailing List laten weten.

De kwetsbaarheid wordt PortSmash genoemd en is een side-channel-kwetsbaarheid, net zoals Spectre en Meltdown waren. In het geval van PortSmash speelt het probleem bij Intel-processoren die van Simultaneous multithreading (SMT) gebruikmaken. Hierdoor kunnen meerdere programma-instructies tegelijkertijd op één processor-core worden uitgevoerd. Een kwaadaardig proces dat naast een legitiem proces op dezelfde processor-core draait kan informatie van dit legitieme proces stelen.

De onderzoekers merken op dat het hier om een lokale aanval gaat in de zin dat een aanvaller zijn kwaadaardige proces op dezelfde fysieke processor-core als het slachtoffer moet draaien. Dit is vooral een probleem in serveromgevingen waar bijvoorbeeld virtual machines van verschillende gebruikers op dezelfde fysieke machine draaien. In hun aankondiging merken de onderzoekers op hoe ze via PortSmash een OpenSSL-privésleutel van een TLS-server hebben kunnen stelen.

Intel werd op 1 oktober van dit jaar door de onderzoekers geïnformeerd, terwijl OpenSSL op 26 oktober de informatie over PortSmash ontving. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er buiten het uitschakelen van hyper-threading op Intel-processoren vooralsnog geen mitigerende maatregelen bekend zijn.

Bron: https://www.security.nl/posting/585608/Lek+in+Intel-processors+maakt+diefstal+gevoelige+data+mogelijk

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon