• Hackers persen site voor jongeren met psychische problemen af

Hackers persen site voor jongeren met psychische problemen af

Clock Geplaatst op dinsdag 27 november 2018

De website PratenOnline wordt afgeperst. Hackers dreigen gegevens van gebruikers te publiceren en eisen losgeld.

PratenOnline is tijdelijk onbereikbaar vanwege de afpersing, schrijft RTL Nieuws. De organisatie heeft bij de politie aangifte gedaan en melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Op PratenOnline kunnen jongeren met psychische problemen terecht. Ze kunnen er met professionele hulpverleners chatten. De site biedt via de chats therapie aan voor 12- tot 23-jarigen met depressieve klachten.

Het is niet duidelijk wie de hackers zijn en hoeveel gegevens zij precies in handen hebben. De criminelen hebben volgens RTL Nieuws e-mailadressen en telefoonnummers met PratenOnline gedeeld. Het gaat om gegevens van jongeren die van de site gebruikmaakten. De politie is een onderzoek gestart.

Er zouden geen data van gesprekken tussen jongeren en hulpverleners zijn gestolen. Die gesprekken worden in een database bewaard, maar daar konden de hackers volgens een woordvoerder niet bij.

De Volkskrant meldt op basis van een tipgever van klokkenluidersplatform Publeaks dat er wel degelijk chats zijn gelekt. Volgens het bericht gaat het om ruim 16.600 persoonlijke gesprekken.

De Volkskrant zegt drie van de gesprekken te hebben ingezien, maar kan de authenticiteit ervan “niet vaststellen”.

Bron: https://www.nu.nl/tech/5595437/hackers-persen-site-jongeren-met-psychische-problemen-af.html

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon