• Staatshackers drongen netwerken van Amerikaanse energiebedrijven en de Amerikaanse marine binnen via kleine leveranciers

Staatshackers drongen netwerken van Amerikaanse energiebedrijven en de Amerikaanse marine binnen via kleine leveranciers

Clock Geplaatst op woensdag 1 augustus 2018

Artikel 1: ‘Staatshackers drongen netwerken van Amerikaanse energiebedrijven binnen’ (The Wallstreet Journal & Tweakers)

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwt dat staatshackers, die zouden werken voor de aan Rusland gelieerde Dragonfly-groep, de netwerken van Amerikaanse energiebedrijven zijn binnengedrongen, meldt The Wall Street Journal.

De krant schrijft dat de overheidsfunctionarissen stelden dat de groep ‘honderden slachtoffers’ heeft gemaakt. De aanvallers zouden hebben kunnen doordringen tot controlekamers, waardoor de mogelijkheid bestond om stroomstoringen teweeg te brengen. Het Amerikaanse ministerie zou maandag een bijeenkomst hebben georganiseerd waarin het bedrijven waarschuwde. Zo zei het dat bedrijven er mogelijk niet van op de hoogte zijn dat aanvallers in hun netwerken aanwezig zijn.

De aanvallen zouden plaatsvinden doordat de Dragonfly- of Energetic Bear-groep zich richt op kleine leveranciers van de energiebedrijven, die bijvoorbeeld speciale toegang hebben om software te updaten. Ze drongen de netwerken van de leveranciers binnen met behulp van onder meer gerichte phishingaanvallen, om zo achter inloggegevens te komen. Van daaruit zouden ze zich hebben gericht op de energienetwerken.

Vervolgens zochten ze naar informatie, onder meer over de configuratie van de netwerken en welke apparatuur in gebruik is, zegt een medewerker van het ministerie tegen de krant. Het doel zou zijn om zich voor te doen als ‘mensen die dagelijks met deze systemen te maken hebben’. Het ministerie zoekt naar aanwijzingen dat de aanvallen geautomatiseerd worden uitgevoerd. Dat zou de enige manier zijn om de aanvallen op te schalen, aldus de medewerker.

Bronnen:  https://tweakers.net/nieuws/141287/staatshackers-drongen-netwerken-van-amerikaanse-energiebedrijven-binnen.html

https://www.wsj.com/articles/russian-hackers-reach-u-s-utility-control-rooms-homeland-security-officials-say-1532388110

 

Artikel 2: ‘Chinese hackers stelen informatie over wapensysteem Amerikaanse marine’ (The Washington Post & Tweakers)

Chinese staatshackers zouden door computerinbraak de beschikking hebben gekregen over honderden gigabytes aan vertrouwelijke informatie over wapens die door de Amerikaanse marine worden gebruikt. De inbraak zou eerder dit jaar hebben plaatsgevonden.

De hack vond niet direct plaats op computersystemen van de Amerikaanse marine, maar bij een bedrijf dat door de marine is gecontracteerd. Dat meldt The Washington Post op basis van informatie die door Amerikaanse officials is uitgevaardigd. Die wilden overigens niet bij naam genoemd worden. Om welk bedrijf het precies gaat is niet bekendgemaakt, maar wel is duidelijk dat er veel geheime data is buitgemaakt, door wat de Amerikanen omschrijven als Chinese staatshackers.

Volgens The Washington Post werd er in totaal 614GB buitgemaakt, in een project dat binnen de marine bekend zou staan als Sea Dragon en dat sinds 2012 bestaat. In de dataset zijn onder meer plannen buitgemaakt over een wapensysteem voor onderzeeërs; het zou gaan om een torpedo die vanaf 2020 gebruikt zou kunnen worden door de Amerikaanse marine. The Washington Post heeft informatie verkregen over welk wapensysteem het gaat, maar heeft beloofd die gegevens niet in de openbaarheid te brengen.

De Amerikaanse marine doet samen met de FBI onderzoek naar de hack, die in januari en februari van dit jaar plaats zou hebben gevonden. Niemand van de FBI wilde echter reageren op de berichtgeving van The Washington Post.

Bronnen: https://tweakers.net/nieuws/139567/chinese-hackers-stelen-informatie-over-wapensysteem-amerikaanse-marine.html

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/china-hacked-a-navy-contractor-and-secured-a-trove-of-highly-sensitive-data-on-submarine-warfare/2018/06/08/6cc396fa-68e6-11e8-bea7-c8eb28bc52b1_story.html?utm_term=.4c111fe503ab

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon