• NCSC: Check routers en switches op foutieve configuraties

NCSC: Check routers en switches op foutieve configuraties

Clock Geplaatst op vrijdag 20 april 2018

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft organisaties binnen de rijksoverheid en vitale sectoren ingelicht over de waarschuwing van de Amerikaanse en Britse autoriteiten dat Russische staatshackers proberen in te breken op netwerkapparatuur.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, de FBI en het Britse National Cyber Security Centre stellen dat routers en switches wereldwijd het doelwit van Russische “cyberactoren” zijn. Het NCSC merkt op dat de beschreven aanvalsmethoden niet nieuw zijn en geen gebruik maken van onbekende kwetsbaarheden. De aanvallers weten via foutief geconfigureerde of niet meer ondersteunde netwerkapparatuur en protocollen toegang te krijgen.

“In Nederlandse media wordt aanvullend gesproken over kwetsbare routers en andere netwerkapparatuur in Nederland. Het is voorstelbaar dat aanvallers deze kwetsbaarheden uitbuiten. Het NCSC adviseert de meest recente patches te installeren en netwerkapparatuur op foutieve configuraties te controleren”, aldus het advies van de overheidsorganisatie. Ook het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, stelt dat het vanuit een technisch standpunt niet om nieuwe informatie gaat en netwerkbeheerders eerder gegeven advies moeten opvolgen om hun systemen te beveiligen.

De Russische autoriteiten hebben inmiddels ook een reactie op de aantijgingen gegeven en stellen dat die ongegrond zijn. Een woordvoerder van het Kremlin liet weten dat de Amerikanen en Britten geen bewijs hebben gegeven dat Rusland achter de aanvallen zou zitten, zo meldt persbureau Reuters.

Bron: NCSC

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon