• Ministerie: neem alleen ‘lege’ laptop en telefoon mee naar China, Rusland, Iran en Turkije

Ministerie: neem alleen ‘lege’ laptop en telefoon mee naar China, Rusland, Iran en Turkije

Clock Geplaatst op vrijdag 20 april 2018

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die naar China reizen om alleen ‘lege’ laptops en telefoons zonder gevoelige gegevens mee te nemen. De apparatuur zou op afstand kunnen worden ‘leeggetrokken’ of zelfs worden overgenomen. Ook wordt informatie op laptops en telefoons vrijwel zeker door derden meegelezen. Volgens ingewijden geldt dezelfde kabinetswaarschuwing inmiddels ook voor Rusland, Iran en – pikant – mogelijk ook Navo-bondgeboot Turkije (Volkskrant).

Wat betekent dit?

Vertrouwelijke documenten kunnen in China, Rusland, Iran of Turkije gelezen, bewerkt of gestolen worden van je laptop of telefoon. Onbeveiligd dataverkeer kan worden afgetapt of meegelezen. Gelukkig maken veel populaire apps, zoals WhatsApp, gebruik van encryptie. Wees alert als je vertrouwelijke documenten digitaal meeneemt op zakenreis. Mocht het toch noodzakelijk zijn om geheime informatie mee te nemen, neem dan de informatiefolder van AIVD door, deze folder helpt je bij het nemen van voorzorgsmaatregelen om het risico op (digitale) spionage te verkleinen.

Wat kan je doen?

– Zorg ervoor dat er geen vertrouwelijke informative op je laptop en telefoon staat. Haal desnoods je laptop en telefoon thuis nog leeg, je weet dan zeker dat je zonder kwetsbaarheden risicolanden ingaat.

– Stel nog vóór uw vertrek een VPN-verbinding in. Zo beveilig je je dataverkeer en kun je bijvoorbeeld ook in China gebruik blijven maken van geblokkeerde diensten, zoals WhatsApp.

– Gebruik geen USB-sticks die je niet vertrouwt. En vertrouw geen enkele USB-stick die je van iemand heeft gekregen. – Beveilig je harde schijf met encryptie.

– Verwijder digitale documenten met vertrouwelijke informatie van je computer of smartphone. Print vertrouwelijke informatie uit indien je het toch mee wil nemen.

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon