• Onderzoek: 40 procent Nederlanders hergebruikt wachtwoorden

Onderzoek: 40 procent Nederlanders hergebruikt wachtwoorden

Clock Geplaatst op donderdag 8 maart 2018

Veertig procent van de Nederlanders hergebruikt wachtwoorden, zo blijkt uit onderzoek onder iets meer dan duizend Nederlanders dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd uitgevoerd. Een vijfde van de Nederlanders die een wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, past dat wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe.

Verder blijkt dat de helft van de deelnemers aan het onderzoek software-updates weleens uitstelt en maakt veertig procent regelmatig gebruik van gratis openbare wifi-netwerken. Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans toeneemt dat hij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgt en 45 procent van de Nederlanders denkt dat zijn persoonlijke gegevens interessant zijn voor internetcriminelen. Tegelijkertijd zegt de helft van de Nederlanders (53 procent) dat ze weten hoe ze zich tegen online gevaren kunnen beschermen.

Campagne

Vandaag start de overheid een campagne die Nederlanders tips geeft om zich beter tegen ransomware en andere online dreigingen te wapenen. “Internetcriminelen worden steeds slimmer. Zij doen er alles aan om toegang tot computers, smartphones en tablets te krijgen”, zegt minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Het is daarom belangrijk dat we meer aandacht geven aan onze online veiligheid: het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren. Met de nieuwe campagne willen we mensen stimuleren zich online beter te beschermen.”

Door een aantal eenvoudige tips op te volgen, wordt het internetcriminelen een stuk moeilijker gemaakt, aldus minister Grapperhaus. Het gaat dan om het direct installeren van beveiligingsupdates, weten hoe kwaadaardige links eruit zien, regelmatig back-ups maken en het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor elk account.

Bron: https://www.security.nl/posting/552534/Onderzoek%3A+40+procent+Nederlanders+hergebruikt+wachtwoorden

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon