• Meldplicht vitale infrastructuur per 1 januari 2018 van kracht

Meldplicht vitale infrastructuur per 1 januari 2018 van kracht

Clock Geplaatst op dinsdag 2 januari 2018

Per 1 januari 2018 zijn organisaties binnen de vitale infrastructuur verplicht om ernstige digitale veiligheidsincidenten te melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De meldplicht cybersecurity is onderdeel van de Wet gegevensverwerking die op 1 oktober van dit jaar al van kracht werd. Dit is de eerste wet die specifiek over cybersecurity gaat.

In de wet is tevens een meldplicht opgenomen voor ernstige digitale veiligheidsincidenten die de samenleving kunnen ontwrichten. De meldplicht geldt voor bepaalde incidenten en bepaalde vitale aanbieders. “Door deze organisaties wettelijk te verplichten tot het melden van ict-inbreuken, kan het NCSC de risico’s voor de samenleving inschatten èn hulp verlenen aan de getroffen organisatie. Bovendien is het NCSC zo in staat anderen te waarschuwen en te adviseren over oplossingen”, aldus het NCSC. De organisaties op wie de meldplicht van kracht is zijn inmiddels ingelicht.

 

Bron: https://www.security.nl/posting/543942/Meldplicht+vitale+infrastructuur+per+1+januari+2018+van+kracht en https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/12/20/nieuwe-wetten-per-1-januari-2018

 

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon