• Kamervragen over bedrijven die ongevraagd klantdata met Facebook delen

Kamervragen over bedrijven die ongevraagd klantdata met Facebook delen

Clock Geplaatst op vrijdag 10 november 2017

De SP heeft minister Dekker van Rechtsbescherming Kamervragen gesteld over het nieuws dat sommige bedrijven de gegevens van klanten ongevraagd met Facebook delen. Zo sturen bedrijven hun klantbestanden naar Facebook om gerichter te kunnen adverteren. In de meeste gevallen gaat het dan om e-mailadressen, maar soms worden ook geboortedatums en telefoonnummers gedeeld.

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt dat bedrijven die gegevens niet zomaar zonder toestemming van de klant met derden mogen delen. In de praktijk gebeurt dit wel. SP-Kamerleden Hijink en Van Nispen willen nu van Dekker weten hoeveel bedrijven klantgegevens ongevraagd met Facebook of andere online platforms delen. Ook moet de minister duidelijk maken hoeveel gegevens van klanten hier bij betrokken zijn.

De SP-Kamerleden zijn van mening dat marketing niet als zwaarwegend bedrijfsbelang kan worden gezien en dat bedrijven die hiervoor klantgegevens met Facebook delen de Wbp overtreden. Ze vragen de minister hoe hij hier tegenaan kijkt. Verder moet Dekker laten weten hoeveel bedrijven die op deze manier de wet overtreden door de Autoriteit Persoonsgegevens zijn beboet of dwangsommen opgelegd hebben gekregen.

Hijink en Van Nispen willen ook weten welke mogelijkheden klanten hebben die op deze wijze worden benadeeld om de direct marketing van het bedrijf dat de gegevens heeft doorgespeeld te laten stoppen. Als laatste vragen ze wat de minister gaat doen om ervoor te zorgen dat bedrijven zich ook op dit vlak aan de Wbp gaan houden. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord (pdf).

Bron: https://www.security.nl/posting/538530/Kamervragen+over+bedrijven+die+ongevraagd+klantdata+met+Facebook+delen

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon