• Datalek onthult duizenden sollicitanten beveiligingsbedrijf VS

Datalek onthult duizenden sollicitanten beveiligingsbedrijf VS

Clock Geplaatst op maandag 4 september 2017

Door een datalek waren de privégegevens van duizenden mensen die bij een privaat Amerikaans beveiligingsbedrijf solliciteerden, en eerder bij de Amerikaanse overheid actief waren en over ‘top secret’ machtigingen beschikten, voor iedereen op internet toegankelijk. Dat meldt securitybedrijf UpGuard.

Onderzoeker Chris Vickery van UpGuard ontdekte op 20 juli een Amazon Web Services S3-bucket die voor iedereen toegankelijk was. Dit is de cloudopslagdienst van Amazon waar organisaties allerlei gegevens op kunnen slaan. In het geval van deze specifieke S3-bucket werden 9400 documenten gevonden van mensen die bij het private beveiligingsbedrijf TigerSwan hadden gesolliciteerd.

De documenten bevatten namen, adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen en rijbewijsnummers, alsmede informatie over de vorige werkgever. Zo werd er informatie van vier Irakezen en vier Afghanen aangetroffen die eerder als tolk voor de coalitietroepen in Irak en Afghanistan actief waren. Ook werden er gegevens gevonden van Amerikaanse politieagenten, inlichtingenpersoneel en militairen die onder andere in Irak en Afghanistan dienden. 295 sollicitanten claimden dat ze eerder een ‘top secret’ machtiging hadden.

Hoewel TigerSwan op 21 juli werd ingelicht, werden de gegevens pas op 24 augustus beveiligd. Volgens TigerSwan was een derde partij verantwoordelijk voor het niet beveiligen van de gegevens. Het contract met deze partij was al eerder dit jaar in februari opgezegd. Volgens de onderzoekers laat dit ‘cloudlek’ opnieuw zien hoe belangrijk het is dat organisaties en de leveranciers met wie ze samenwerken ervoor zorgen dat gegevens tegen misconfiguraties en andere fouten beschermd zijn. In dit geval waren de standaardinstellingen van de S3-bucket aangepast zodat de informatie voor iedereen op internet toegankelijk was. Alleen het kennen van de url was voldoende.

Bron: Security.nl

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon