• Politie laat burgers in database zoeken of hun data is gestolen

Politie laat burgers in database zoeken of hun data is gestolen

Clock Geplaatst op donderdag 3 augustus 2017

De website van de politie waar mensen kunnen controleren of hun inloggegevens door cybercriminelen zijn gestolen heeft al miljoenen bezoekers gehad. Per maand bezoeken normaliter ongeveer 2,5 miljoen mensen de website politie.nl. Afgelopen vrijdag, op de dag van de lancering van de e-mailchecker, waren het er op één dag 3,8 miljoen.

Gebruikers kunnen door het opgeven van hun e-mailadres in een database met gestolen data zoeken. De database bevat op dit moment 60.000 e-mailadressen. Als het e-mailadres een hit oplevert wordt er een e-mail naar het adres gestuurd met een bevestiging dat de computer geïnfecteerd is (geweest), plus een advies wat de gebruiker kan doen.

Vanwege de toeloop was de e-mailchecker een deel van vrijdag en zaterdag onbereikbaar door de hoge aantallen bezoekers. Op sommige momenten ging het om meer dan 12.000 gelijktijdige bezoekers. Sinds zaterdagmiddag is de tool weer voor iedereen beschikbaar. Wie de tool afgelopen weekend niet heeft kunnen gebruiken krijgt het advies om het alsnog te proberen.

“Als uw gegevens niet voorkomen in de database, is dat overigens geen garantie dat uw gegevens veilig zijn. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat de gegevens inmiddels zijn doorverkocht aan anderen”, aldus de politie. Die adviseert om regelmatig de e-mailchecker te blijven raadplegen, aangezien de database met informatie uit nieuwe onderzoeken zal worden aangevuld.

Wil je ook weten of je inloggegevens door cybercriminelen zijn gestolen? Dit kan hier.

Bron: Security.nl

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon