• Onderzoek: Meeste zorgsites zonder https-verbinding

Onderzoek: Meeste zorgsites zonder https-verbinding

Clock Geplaatst op woensdag 23 augustus 2017

Onderzoek: Meeste zorgsites zonder https-verbinding

Een meerderheid van de zorgsites maakt geen gebruik van een beveiligde https-verbinding, zo blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation onder ruim 22.000 websites. Https zegt niets over de veiligheid van de website zelf, maar zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de website en bezoekers en helpt bij het identificeren van de website. Daarnaast garandeert https de integriteit van de uitgewisselde data.

Van de onderzochte websites ondersteunt 39 procent https, wat neerkomt op zo’n 8600 websites. Van deze websites blijkt dat de https-verbinding bij bijna 1800 websites niet wordt afgedwongen. Gebruikers lopen zo alsnog onnodig risico, aldus de onderzoekers. Van de onderzochte websites van verloskundigen, aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg ondersteunt 34 procent https. Bij minder dan een derde van deze websites wordt https afgedwongen. Ook websites van fysiotherapeuten (30 procent) en aanbieders van paramedische zorg (24 procent) scoren laag.

Verder blijkt dat iets minder dan de helft van de onderzochte apotheeksites https ondersteunt, waarbij 45 procent dit afdwingt. Bij de websites voor tandartsen, mondhygiënisten en aanbieders van gehandicaptenzorg maakt bijna 40 procent gebruik van https. Een derde van deze websites zorgt ervoor dat alleen de https-versie kan worden bezocht. Websites van ziekenhuizen en huisartsen beschikken het vaakst over een https-verbinding. Driekwart van de 108 onderzochte ziekenhuissites ondersteunt een https-verbinding en 68 procent dwingt dit ook af. Bij de bijna 3500 websites van huisartsen biedt 66 procent een https-verbinding aan, die bij 61 procent wordt afgedwongen.

Onbeveiligde formulieren

Uit een steekproef van de onderzochte websites blijkt ook nog eens dat verschillende zorgaanbieders op onbeveiligde websites online formulieren aanbieden. Zo zijn er aanmeldings- en inschrijfformulieren te vinden op onbeveiligde websites van huisartsen, apotheken, verloskundigen en aanbieders van geestelijke gezondheidszorg. Via deze online formulieren wordt gevraagd naar persoonsgegevens zoals bsn-nummers en medische gegevens. Ook zijn op deze websites zonder beveiligde verbinding online formulieren te vinden voor het aanvragen van (herhaal)recepten en voor het stellen van vragen.

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon