• Eerste Kamer akkoord met meldplicht vitale infrastructuur

Eerste Kamer akkoord met meldplicht vitale infrastructuur

Clock Geplaatst op donderdag 13 juli 2017

De Eerste Kamer is gisteren akkoord gegaan met het wetsvoorstel Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity die aanbieders van vitale infrastructuur verplicht om digitale veiligheidsincidenten en datalekken bij de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie te melden.

Bij aanbieders van vitale infrastructuur moet worden gedacht aan energienetwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, telecombedrijven, banken en Rijkswaterstaat. De melding aan de staatssecretaris wordt in behandeling genomen door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het NCSC kan zo de getroffen aanbieder helpen en andere aanbieders waarschuwen en daarmee de schade beperken.

“Het is belangrijk dat het Nationaal Cyber Security Centrum goed zicht heeft op grote digitale veiligheidsincidenten. Dit geldt met name voor incidenten bij de Rijksoverheid en vitale aanbieders, aangezien deze incidenten grote consequenties voor onze samenleving en economie kunnen hebben”, zo laat het NCSC weten. Het is onbekend wanneer de wet in werking zal treden, maar het NCSC verwacht dat het later dit jaar zal zijn.

Bron: Security.nl

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon