• NCTV: Nederland niet klaar voor digitale aanval

NCTV: Nederland niet klaar voor digitale aanval

Clock Geplaatst op woensdag 21 juni 2017

De Nederlandse overheid, bedrijven en haar burgers zijn nog altijd onvoldoende weerbaar tegen digitale aanvallen. Dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in het Cybersecuritybeeld Nederland dat vandaag verschijnt.

Al eerder waarschuwde de dienst hiervoor. Vooral beroepscriminelen vormen een grote dreiging, maar ook andere landen voeren aanvallen uit. Burgers en onze overheid doen hier nog te weinig tegen, zegt de NCTV. Veel organisaties zijn bovendien afhankelijk van buitenlandse aanbieders van online-infrastructuur, zoals Amazon Web, Microsoft en Google. Als zij worden aangevallen kan ‘de maatschappelijke impact’ groot zijn, stelt de NCTV.

De AIVD en MIVD zien verder dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie het meest zijn aangevallen met als doel om digitaal te spioneren. Er zijn in het rapport geen concrete voorbeelden te vinden van landen die zich met ons ‘democratische proces’, zoals bijvoorbeeld tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen toen de Democratische partij werd aangevallen. Ook de Duitse politieke partij CDU overkwam dit, net als de beweging En Marche! van de Franse president Emmanuel Macron.

De groep die de meeste digitale aanvallen uitvoeren in ons land blijven criminelen. Zij verspreiden bijvoorbeeld ransomware. Hierdoor wordt informatie op je computer als het ware gegijzeld, waarna pas na betaling de gegevens weer worden vrijgegeven.

Bron: AD

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon