• NCTV: 22 procent Nederlanders bezorgd om cyberdreigingen

NCTV: 22 procent Nederlanders bezorgd om cyberdreigingen

Clock Geplaatst op donderdag 1 juni 2017

Iets meer dan één op de vijf Nederlanders maakt zich zorgen om cyberdreigingen, zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op basis van een onderzoek door Motivaction onder 817 mensen. Op de vraag of men zich zorgen maakt over gebeurtenissen die een invloed kunnen hebben op de veiligheid in Nederland, noemt 47 procent van de deelnemers terrorisme.

De veiligheid van internet wordt door 2 procent spontaan genoemd, terwijl 21 procent van de deelnemers zich helemaal nergens zorgen over maakt. Nadat een lijst met 16 mogelijke rampen en crises is voorgelegd geeft twee derde van de 817 deelnemers terrorisme aan als punt van zorg. Cyberdreigingen volgen op de vierde plek met 22 procent. Vervolgens werd deelnemers gevraagd in welke mate zich men zorgen maakt over de eigen veiligheid en die van het gezin als gevolg van verschillende gebeurtenissen. Dan maakt 39 procent zich veel/heel veel zorgen over terrorisme, terwijl 12 procent dit gevoel bij cyberdreigingen heeft.

Deelnemers kregen ook de vraag voorgelegd welke rampen en crises het meest waarschijnlijk gaan plaatsvinden. Dan wordt als eerste spanningen tussen bevolkingsgroepen genoemd, gevolgd door terrorisme en cyberdreigingen. Terrorisme heeft volgens de deelnemers de grootste gevolgen voor de Nederlandse samenleving. Dat geldt niet voor cyberdreigingen. Deze gebeurtenis scoorde bij eerdere vragen nog hoog, maar nu stellen de deelnemers dat andere rampen en crises grotere gevolgen voor de samenleving hebben.

Bron: NCTV.nl

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon